Overpeinzingen van een fysiotherapeut III

Algemeen door: Geef uw reactie

Fysiotherapie doet er toe. Voor patiënten en fysiotherapeuten een dagelijkse werkelijkheid. Maar wat doet het er toe? Hoe doet het er toe? Wanneer doet het er toe? En nog belangrijker wanneer doet het er niet toe?

Vragen die op antwoorden wachten. Antwoorden die het best gegeven kunnen en moeten worden door fysiotherapeuten zelf. Wetenschap in de fysiotherapie is een weg die kan leiden tot antwoorden.

Door mijn opleiding tot fysiotherapiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht begeef ik me op het grensvlak van wetenschap en fysiotherapie. In deze omgeving wordt duidelijk wat er op dit moment gebeurt; vanuit de wetenschap antwoorden geven op de hierboven gestelde vragen.

Zowel nationaal als internationaal zijn collegae bezig om ons mooie vak te verrijken vanuit een wetenschappelijke insteek. Op diverse universiteiten in Nederland zijn fysiotherapeuten actief in onderzoek. In mijn eigen, beperkte, blikveld maak ik persoonlijk enorm leuke en goede ontwikkelingen mee.

Drie jaar geleden denkt een collega, werkzaam op een afdeling fysiotherapie in een regionaal ziekenhuis; ‘ik wil iets meer voor mijn patiënten kunnen betekenen’. Hij besluit via de wetenschap zijn drijfveren vorm te geven en gaat fysiotherapiewetenschap studeren. Nu, een paar jaar later, heeft hij een brug geslagen tussen diverse afdelingen in zijn ziekenhuis om pre-operatieve risicofactoren bij bovenbuikchirurgie te inventariseren. De internist, verpleegkundige, laborante, IT-systeem beheerder, management en collegae fysiotherapeuten werken mee aan het project om patiënten met behulp van fysiotherapie te helpen. Eén collega die een uitdaging oppakt en er toe doet.

Een bevlogen kinderfysiotherapeute die zich verder wil ontwikkelen en na diverse scholingen op haar vakgebied besluit de wetenschap in haar ontwikkeling te betrekken. Zij verzamelt gegevens van haar patiëntjes en leert gaande weg dat wat er toe doet duidelijker wordt door de metingen die ze doet.

Moet iedere fysiotherapeut wetenschapper worden? Naar mijn idee niet. Maar een verwetenschappelijking van iedere fysiotherapeut is noodzakelijk als we antwoorden willen vinden op de vragen die we hebben. Het vereist een omslag in het denken en handelen om langs de weg van de wetenschap de patiënt in onze spreekkamer goed te vertegenwoordigen in onderzoek.

Samen met de patiënt kan de fysiotherapeut relevante onderwerpen voor onderzoek aandragen. En zo hoort het ook in ‘evidence based medicine’. Een integratie van normen en waarden van de patiënt, ervaringsdeskundigheid van de fysiotherapeut en uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek.Er gebeuren mooie dingen in onderzoeksland met de fysiotherapie. Ik voel me bevoorrecht om van dichtbij deze ontwikkelingen te mogen meemaken.

2 reacties op “Overpeinzingen van een fysiotherapeut III”

  1. Thom Schambergen zegt:

    Mooi gesproken Edwin.
    Ik ervaar hetzelfde. Daarbij ben ik het met je eens dat niet iedere therapeut een wetenschapper dient te worden, maar wel mag verwacht worden dat een therapeut wetenschappelijkkan “lezen” en interpreteren. Daar hoort ook een kritische blik bij. Wel een kritische kant die wat mij betreft twee kanten op mag gaan. Niet alleen naar het eigen handelen toe maar ook naar hetgeen er in wetenschapsland gebeurt.
    Tevens merk ik dat in de loop van de afgelopen jaren de vrees en pessimisme bij veel therapeuten voor wetenschappelijk onderzoek gedaald is en men met wat meer vertrouwen hier tegenaan kijkt. Een goede ontwikkeling lijkt mij.

    Groetjes Thom

  2. Kees zegt:

    Ik vind het als extra specialisatie een verrijking van je vak. Echter de wetenschappelijke lijn die momenteel veel hogescholen ingeslagen zijn, doet mijn hart huilen. Stagieres die wel testen kunnen interpreteren, maar het niet kunnen uitvoeren. In het hollands gezegt: 2 linker handen en 10 duimen en die op het punt staan de academie te verlaten, daar moet ik nog wel even aan wennen.
    groeten kees

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen