De beroepsklomp voor fysiotherapeuten

Algemeen door: Geef uw reactie

De beroepsklomp voor fysiotherapeuten; de laatste vondst van het KNGF! Is deze klomp een verlaat Sinterklaascadeautje voor de zorgverzekeraars? Deze klomp is voor hen een fantastisch instrument om de tarieven voor fysiotherapie te differentiëren, lees: te verlagen. En dat gelegitimeerd door een vinding van de beroepsgroep zelf. Met zo’n beroepsvereniging heb je geen vijanden meer nodig.

Is dit wat onze voorzitter bedoelt met “abstraheren van ons eigen belang” (Eenhoorn, KNGF-E nieuws 23 april): gewoon de deur wagenwijd open zetten voor bezuinigingen door de ziektekostenverzekeraars? Geweldig; de ziektekostenverzekeraars doen wat de overheid wil: de tarieven differentiëren. En ze doen het keurig, want volgens de criteria van de beroepsgroep zelf. Jongens weer een feestje voor het KNGF: de ziektekostenverzekeraars hebben onze kwaliteitscriteria overgenomen! Zijn de tarieven daardoor gedaald? Soit, een kniesoor die daarover zeurt.

Precies zoals het gegaan is met de prestatie-indicatoren. Het KNGF pusht de ziektekostenverzekeraars tot het voortijdig gaan werken met een onvoldoende onderbouwde set prestatie-indicatoren. Wanneer het drama duidelijk is: een enorme tijdsinvestering voor de fysiotherapeuten en een berg data waar de ziektekostenverzekeraars niets mee kunnen, gaat het KNGF onderhandelen. Resultaat: u moet de prestatie-indicatoren wel in blijven vullen, maar de ziektekostenverzekeraars doen er niets mee. Met andere woorden: u kunt dagen werken aan het verzamelen van data die niemand hebben wil. Tijd genoeg toch?

Het bestuur was geweldig trots op dit onderhandelingsresultaat.

Je successen moet je vieren, maar als de resultaten zo dramatisch zijn dat je zelfs je mislukkingen als succes gaat vieren, ben je de boel dan niet gewoon aan het belazeren?

En de fysiotherapeuten zwoegen voort op onzinnige lijstjes met “prestatie-indicatoren”, op beweegprogramma’s die de zorggroepen van huisartsen niet inkopen, op verplichte mastersopleidingen terwijl het bestuur al vast roept dat de tarieven voor specialisten niet houdbaar zijn. En ze mopperen natuurlijk!

Zouden de leden deze beroepsklomp met als wortel de rampzalige prestatie-indicatoren niet met een welgemikte worp op de billen van de leden van het hoofdbestuur kunnen laten belanden op de komende RGF-vergadering? Zodat het hoofdbestuur voorlopig niet meer zo rustig zit op het pluche en dit wanproduct snel inslikt?

Je zou toch verwachten dat fysiotherapeuten massaal naar de komende vergadering van hun RGF gaan, het bestuursvoorstel over deze onzinnige beroepsklomp afstemmen en een motie van afkeuring indienen over het drama van de prestatie-indicatoren. Of dat een paar RGF-bestuurders de moed hebben met hun leden tegen dit gevaarlijke beleid in actie te komen. Maar of ze dat doen?

Het hoofdbestuur hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen te maken; ze kunnen rustig doorgaan met brokken maken. Zelf de muziek maken, noemt onze voorzitter dat. Je vraagt je alleen af of hij wel weet voor wie hij muziek moet maken. Het kan allemaal bij die schatten van fysiotherapeuten. Zo lief: ze betalen een leuk bedrag aan contributie, ze bemoeien zich nergens mee en rekenen hun hoofdbestuur haar miskleunen niet aan. Hooguit mopperen ze wat onder elkaar en op de vergadering, maar tegen stemmen of een motie indienen? Nee, dat doen die lieverds niet. Het hoofdbestuur doet haar best, toch? Voor ons toch? En we zij gewoon te druk, met die prestatie-indicatoren en zo.

Op een slof en een oude voetbalschoen werd Ajax geen kampioen en op deze klomp belanden fysiotherapeuten in de plomp.

P.s.: Weet je niet wat de beroepsklomp is? Zie AV.next KNGF, achterpagina

11 reacties op “De beroepsklomp voor fysiotherapeuten”

 1. Jan H zegt:

  Goede reactie Tom. Ik ageer al ruim 11/2 jaar tegen de manier van invoeren / invullen van de kwaliteitsindicatoren. Maar iedereen doet zoals jij het verwoord braaf mee met kwalify! Ook ik vind dat collegas hun inspanningen rondom dit proces moeten staken. Het gaat ons niets opleveren en wordt wellicht tzt tegen u gebruikt, wanneer data wel goed en deugelijk kan worden verzameld en gepresenteerd vanuit onze software.

 2. etrijbetz zegt:

  Je kunt ook weggaan bij het KNGF, dat scheelt al weer een hoop geld voor zo’n waardeloze organisatie. Helaas mopperen veel collega’s. maar zijn te bang om ook echt weg te gaan.

 3. sigaar(en!) uit eigen doos! zegt:

  1) kngf is al meer dan 10 jaar zijn beleid aan het uitstippelen,ten koste van zijn leden!(zogenaamd met zkf-de grenzen vastleggen,laat me niet lachen,dat ik mijn praktijkonderhand wel kon opdoeken in kader van de toen heersende ziekenfondswet!)
  2)heb ze toen al verteld waar ze mee bezig zijn,terwijl je verwacht dat je belangen als lid gerespecteerd en ingewilligd zouden worden!
  3)ben al die jaren geen lid meer geweest,omdat ze je basis(wat je opgebouwd heb in al die jaren) onder je voeten weggefreesd hebben(en dat door met èèn enkele geste naar de zkfd-sen tegemoet te komen!!??!
  4)daar je ze dan nog tot overmaat van ramp nog nodig heb voor de accreditatie en daarmee de toegang voor een contract met de ziekenfondsen(wij zijn vriendjes!!!) maakt hun nog arroganter in hun opstelling!!?
  TOT DE SLOTSOM GEKOMEN:’MIJN SIGAREN ZIJN OP!!!!’
  en dat het kngf bedankt is dat weet ik inmiddels!

  IK DENK DAT ER EEN ONAFHANKELIJKE BEROEPSVERENIGING MOET KOMEN,WANT:”wiens woord men spreekt,wiens brood men eet”!!!!!!!!!!!

  Als voorbeeld de FARMACIE,deze subsisieert voor een groot deel de studenten-geneeskunde-laat me niet lachen!!

  DAT

 4. afvalrace zegt:

  In het geheel niet bang om weg te gaan,ben het al jaren van plan dit te doen!
  Maar het verloop wordt aardig geschetst in bovenstaande reacties!
  Ipv een wachtlijst aan te leggen,maw een clausule,laten ze maar afstuderen met als gevolg er komen teveel,daar is de beroepsvereniging erg blij mee!
  Maar ja deze moeten zich wel aan de vraag en eisen,die zorgverzekeraars met de beroepsvereniging eraan stellen,voldoen.
  In volgorde -indeling in dichtheid-paraplu-constructies(vormen van samenwerking)
  -bench marketing-doelmatigheid en effectiviteit
  -specialisaties
  -richtlijnen en evidence
  -dtf
  -kwaliteitsindicatoren en daaraan gestelde eisen
  -tarieven-oorlog
  -ketenzorg
  -toelaten van andere groepen als fitness-coaches
  Wie heeft de langste adem in deze afvalrace,of wie trekt aan het kortste touw?
  Voor mij een duidelijke zaak,en voor U??????

 5. Frank Klomp zegt:

  Eindelijk eer naar hard werken. Mijn naam wordt eer aangedaan.

 6. Peter van der Salm zegt:

  Beste collega’s,

  Helaas maakt het gebruik van de vele schuilnamen in deze discussie een andere aanhef niet mogelijk.

  De titel van deze weblog suggereert een stellingname ten aanzien van de voorliggende visie van onze beroepsvereniging over de beroepskolom.
  Dit lijkt mij een uitermate belangrijk onderwerp.
  Helaas zie ik daarover weinig terug in de bijdragen alhier.

  Met collegiale groeten,
  Peter van der Salm.

 7. Koen Overdijk zegt:

  Beste Peter, het feit dat men reageert met schuilnamen, betekent dat men bang is voor eventuele consequenties. Dit zou te denken moeten geven en ik vindt je eerste zin dan ook misplaatst. Deze mensen durven hun stem niet op een ALV of RLV te laten horen. Dat is ernstig.

  Verder zullen veel leden niet zomaar een dagje vrij kunnen maken om naar de ALV in Amersfoort te reizen. (Zou leuk zijn als daar 23000 fysiotherapeuten komen.)

  De informatie over de kwaliteitsindicatoren werd destijds regionaal gebracht als een democratisch tot stand gekomen besluit. De ontwikkeling was al toen al ver en niet meer te stoppen. Met de beroepskolom dreigt hetzelfde. Het is niet de vraag of die er komt en of we dit willen maar alleen in welke vorm. Alleen kleine veranderingen zijn nog mogelijk. Mensen zoals Jan H strijden al langer zonder enig resultaat. Het KNGF reageert ook niet op mijn E-mails.

  Er spreekt uit het bovenstaande welke degelijk een visie, deze mensen zijn tegen. Ze zijn teleurgesteld in dit – en andere delen van het KNGF beleid. De frustratie is zo hoog dat er daarom ook andere zaken worden opgesomd. Je kunt van hen niet verlangen dat ze een alternatieve uitgewerkte visie hebben. Het is aannemelijk dat er nog veel meer van dit soort mensen zijn, die geen energie en moeite nemen om dit verwoorden. Ik vind het flauw van je dat je deze mensen niet serieus neemt en ze zoals ik al vaker heb gemerkt met een paar woorden en nogal uit de hoogte de mond probeert te snoeren.

  Misschien moet het maar zo blijven als het is. Want wat zijn de voordelen? Een misschien iets hogere vergoeding voor de happy few die hoog wordt ingeschaald? Of een lagere vergoeding voor de overgrote rest? Dit staat alles nog niet vast.

  Het KNGF beleid zou ons beleid moeten zijn, maar dit is het niet en zal het bij de huidig opgezette democratische organisatie ook nooit worden. De KNGF zou het geld beter kunnen gebruiken voor een onafhankelijke landelijke anonieme peiling wat de leden nu echt willen. Dit moet toch over het internet makkelijk mogelijk zijn. Maar wil de KNGF wel echt weten wat zijn leden wil?

 8. E.O Koning zegt:

  Heb me eerlijk gezegd,nooit prettig gevoeld met al dat elitair gedoe in al die jaren!
  En wat allemaal heeft dit ertoe geleid?
  Mijn inziens wordt het hele therapeutisch gebeuren opgeslokt door het coach-gebral,waarbij wij allemaal straks langs de zijlijn staan te schreeuwen,wie de juiste formule uit de hoed getoverd heeft.En uiteindelijk weinig of niks van betekenis zijn!En worden we door de snelle jongens uit de sportwereld weg geconcurreerd!
  Waarachtig vangen hoge bomen veel wind,en deze is hiertegen bestand als hij een beroep kan doen op de wortels(en niet dat stukje,dat zich alleen maar de laatste decennia ontwikkeld heeft!!!!)
  Alom is bekend dat de top(net als in de bankwereld) in ons vak ermee wegloopt en wij aan de basis het nakijken hebben?????

 9. Peter van der Salm zegt:

  Beste Koen,

  Gaan we hier een discussie met elkaar aan over de inhoud van de voorliggende beroepskolom -daar ben ik voor- of gaan we het hebben over andere procedures om binnen het KNGF tot besluitvorming te komen?

  Met collegiale groeten,
  Peter van der Salm.

 10. Ruud Lindenburg zegt:

  Peter,

  ik vind het een gedrocht. Hoe komen ze erbij om zo iets te verzinnen.
  Niet te geloven, en wat ik het nog het ergste vind: het KNGF eigent zich alle macht toe in de vorm van toezichthouder op alle organen en commissies. Ik hoop dat er genoeg leden zijn opd e RGF veragderingen om weerstand te bieden tegen dit idee.
  Welke praktiserende fysiotherapeut zit nu te wachten of deze veranderingen?
  Dit kun je toch niet verkopen naar de patienten en de zorgverzekeraars?

  Ruud Lindenburg

 11. Peter van der Salm zegt:

  Beste collega’s,

  Diverse problemen zijn een afgeleide van het feit dat de hudige beroepskolom uiterst onduidelijk is.
  Neem als voorbeeld de problemen t.a.v. de honorering van verrichtingen voor wat wij onze specialisten noemen.
  Ik vind het daarom uiterst verstandig dat een poging gewaagd wordt het samenraapsel dat historisch onstaan is, in een samenhangend geheel onder te bregen.
  Helaas lees ik in de huidige bijdragen daarover nog bijzonder weinig.

  Met collegiale groeten,
  Peter van der Salm.

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen