Stel dat een cliënt tijdens uw behandeling of medische training plotseling onwel wordt en bewusteloos raakt …
Weet u dan hoe te handelen?
Iedere week worden in ons land ruim 200 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt.
Reanimatie, hartmassage in combinatie met mond-op-mond-beademing, kan levensreddend zijn. Onmiddellijke alarmering van ambulance en/of arts is echter minstens zo belangrijk. Zo verdubbelt de basale reanimatie de overlevingskansen van een slachtoffer.
Cursus revalidatie
Deze week bracht een reanimatie-instructeur een bezoek aan onze praktijk. Sommige collega’s kregen een opfriscursus, voor enkelen was het de eerste keer dacht ze een electronische oefenpop mochten reanimeren. Met een laptop en een beamer was voor iedereen goed te volgen wat er zoal goed en mis ging tijdens de reanimatie-poging.
Ook de Automatische Externe Defibrillator (AED) die sinds kort in het pand hangt kwam aan bod. En sinds deze week is elke collega (ook de secretaresse) gecertificeerd.
Je moet er niet aan denken
… dat een omstander een hartstilstand krijgt.
… dat je niet weet hoe je moet handelen.
Volgen van een cursus
Bureau Reanimatie van de Nederlandse Hartstichting
Postbus 300
2501 CH Den Haag
Telefoonnummer 0900 – 0400 020
E-mail [email protected]
5 reacties op “Als elke seconde telt”
Plaats uw reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
juli 17th, 2010 at 14:21
Prima; deze oproep. Mijns inziens zou iedere fysiotherapeut moeten kunnen reanimeren en de AED moeten kunnen bedienen of op z’n minst in zijn praktijk moeten hebben hangen.Ga echter geen onzin vertellen om zieltjes te winnen; door reanimatie verdubbel je helemaal niet de overlevingskansen van een patient. Je “koopt” als het ware tijd voordat hersendood optreedt. Is de verminderde kans op overleven gemiddeld 10% per minuut; door reanimatie wordt die ongeveer 7% per minuut. Na 12 a 13 minuten reanimeren is iemand ook echt hersendood (onder normale omstandigheden zonder verdrinking, onderkoeling etc.) wanneer er binnen die tijd geen ambulance met ondersteunende apparatuur aanwezig is.
succes
Rob Beelen, fysiotherapeut en bevelvoerder Vrijwillige Brandweer.
juli 17th, 2010 at 14:22
@ Rob Beelen:
De tekst: “Zo verdubbelt de basale reanimatie de overlevingskansen van een slachtoffer.” Komt rechtstreeks van de website van de Nederlandse Hartstichting.
bron: http://www.hartstichting.nl/go/default.asp?mID=5521&rID=39
juli 17th, 2010 at 14:23
Ik vind dat iedere fysiotherapeut moet kunnen reanimeren. Sowieso moeten alle mensen die een beroep uitoefenen waarbij zij veel in aanraking komen met mensen een reanimatiediploma hebben vind ik.
Zelf heb ik ook een reanimatiediploma. Op de opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht, waar ik studeer, is dit jaar ook een reanimatiecursus aangeboden. Dat is goed en zo hoort het ook mijns inziens.
juli 17th, 2010 at 14:24
Best wel open deur discussie……
waarom gebruikt rob van den dobbelsteen trouwens de naam rob beelen????
rob beelen
juli 17th, 2010 at 14:27
Beste Rob Beelen,
Ik gebruik wel mijn eigen naam.
Wanneer je @naam: ziet staan, betekent dat er een rectie op het commentaar van naam wordt gegeven.