Praktijk starten, uitbouwen, behouden, verkopen, stoppen?

Algemeen door: Geef uw reactie

Wanneer je bewust kiest voor het ondernemerschap zijn dit de items die doorlopen worden. Iedere keer opnieuw ben je daarmee bezig en veelal wordt je door schade en schande wijs op dit gebied. Je bent immers opgeleid tot fysiotherapeut en de competentie ondernemen en het runnen van een business staat bij de opleiding zeker niet op de voorgrond. Tegenwoordig komt het wel terug bij de Master opleidingen, maar velen hebben dan al op een of andere manier te maken gehad met het onderwerp.

Jammer dat de bacheloropleiding fysiotherapie daar niet echt een onderdeel van maakt in het curriculum, of gebeurt het wel maar weet ik het niet? Nu kun je tegenwoordig allerlei cursussen op het gebied van ondernemen volgen. Van fiscaliteit, pr en marketing tot strategie en personeelszaken en zo zijn er nog wel een aantal zaken te noemen. Er is veel over te lezen en zijn er meters boeken over de diverse onderwerpen. Maar de meeste fysiotherapeut ondernemers willen geen bedrijfskundige boeken bestuderen, maar zijn wel op zoek naar antwoorden.

Ik wil dan ook graag melden dat er op dit gebied bij “de Fysiotherapeut”  veel gebeurt. Vanuit het KNGF is het ondernemersplatform opgericht (zie website KNGF). Een digitale community waar interactief met mede ondernemers kan worden “gesproken”. Het KNGF heeft ook een adviesraad ondernemen KNGF in het leven geroepen (waarvan ik zelf voorzitter ben), die het bestuur en de directie KNGF gevraagd en ongevraagd kan adviseren op het gebied van ondernemen in de fysiotherapie. Deze raad bestaat uit 6 ondernemers in de fysiotherapie, van starters tot grote ketens in diverse werkgebieden van de fysiotherapie. De ervaring die er in Nederland is bij medeondernemers kan zo beschikbaar komen voor iedereen. Ons advies derhalve gebruik het platform en vraag of geef advies over allerlei zaken aangaande het ondernemerschap in de fysiotherapie.

Verder wil ik hier de aandacht vragen voor het boek “Ondernemen in de Fysiotherapie” (uitgegeven door Elsevier). Hierin heeft een redactie van ervaren auteurs/ondernemers in de fysiotherapie alles op het gebied van ondernemen specifiek voor de fysiotherapie op een rij gezet. Dit boek zal tijdens het WCPT  (RAI Amsterdam) op woensdag  22 juni om 12 uur in het Dutch Village worden gepresenteerd. Ben je in de buurt kom dan langs, het wereldcongres fysiotherapie in eigen land mag je eigenlijk sowieso niet missen.

Zelf zit ik langzamerhand tegen het einde van mijn onderschap aan, na ruim 30 jaar ondernemen in de fysiotherapie kan ik wel zeggen dat het leuk was, is en nog lang leuk zal blijven. De toekomst van het ondernemen in de fysiotherapie heeft m.i. heel veel mogelijkheden. Maak gebruik van kennis die er is en help ook anderen mee op een goede manier te ondernemen en houdt daarbij “de Fysiotherapeut” scherp.

6 reacties op “Praktijk starten, uitbouwen, behouden, verkopen, stoppen?”

 1. Lennart Kant zegt:

  Hetgeen gesteld door Daan Spaanjersberg is een terechte opmerking. De laatste jaren proberen wij vooral startende fysiotherapeuten in contact te brengen met praktijkhouders die voornemens zijn over een aantal jaren te stoppen. Verder verzorgen wij ook een college van 10 weken op de Hoge School van Amsterdam met als titel bedrijfsvoering. Hier wordt in een periode van 10 weken getracht de 3e en 4e jaars student te vertellen wat er allemaal speelt in een zelfstandig gevestigde fysotherapiepraktijk. Kortom bij ons kunt u ook terecht voor meer informatie. Lennart Kant

 2. Bas van Pelt zegt:

  Ik ben het eens dat er hier veel meer aandacht aan besteed moet worden. Helemaal in de huidige markt waarin concurrentie steeds vanzelfsprekender wordt. Waar tegenwoordig ook fitnesscentra en wellnesscentra steeds meer direct gaan concurreren met de zorg door een fysiotherapeut.

  Het is raar dat je om fysiotherapeut te worden 4 jaar gaat studeren, maar om ondernemer te worden je je alleen hoeft in te schrijven in de kamer van koophandel.

  En niet alleen de bedrijfsvoering is daarbij belangrijk om te leren, maar nog veel belangrijker is het ontwikkelen van een visie en een bepalen waar je onderscheidend vermogen ligt! Pas dan kan je een bedrijf runnen dat ook in de toekomst concurrerend blijft.

 3. Peter van der Salm zegt:

  Beste Bas,

  Sinds de fysiotherapie in een meer marktgerichte omgeving werkt, zijn dito elementen daarvan niet meer weg te denken.
  Zoals jij het stelt schuif je zover op richting markt, dat je volgens mij beter maar niet meer de term fysiotherapeut moet hanteren.
  Allerlei dossiers van het beroep van fysiotherapeut liggen namelijk vast.
  Niets ‘onderscheidend’, ‘visie’ of ‘concurrentie’.
  Als we ons daar niet aan houden bljft er van de titel van fysiotherapeut niet veel meer over.

 4. Bas van Pelt zegt:

  @peter
  Er ligt eigenlijk niets vast. Er is gelukkig tegenwoordig flink wat evidence voor bepaalde behandelingen, maar daar heb ik het niet over.

  Als fysiotherapeut moet je momenteel goed nadenken waar je kracht ligt. Cliënten zijn veel kritischer dan voorheen en gaan op zoek naar de voor hen beste behandeling. Dit betekent dat je je als fysiotherapeut kan profileren op behandeling door een expert te worden op bijvoorbeeld schouderklachten.

  Daarnaast, wat nog veel belangrijker is, gaat het niet alleen om de kwaliteit zoals de beroepsgroep dit beleeft, maar om de kwaliteit die de patiënt beleeft. En dat zit bijvoorbeeld in de tijd die je neemt, de aandacht die je iemand geeft (en ja, dat scheelt enorm tussen verschillende therapeuten). Of je online bereikbaar bent, of je andere therapievormen aan kan bieden etc.

  Dit zijn allemaal zaken waarop je keuzes kan maken en naar mijn mening MOET maken. Dus zeker wel kunnen we spreken van een visie ontwikkelen en onderscheidend zijn. Sterker nog, er zijn al veel praktijken die dit gelukkig wel doen en die zich ook duidelijk weten te profileren. Dit zijn mijns inziens de praktijken die zich de komende jaren staande weten te houden.

 5. Peter van der Salm zegt:

  Beste Bas,

  Een korte reactie op een onderdeel van jouw laatste antwoord aan mij.

  Sommige fysiotherapeuten zijn zo sterk in het onderscheidend zijn, dat niet meer herkenbaar is dat het om fysiotherapie gaat.
  Maar het is voor een ondernemer nooit weg om onder het gunstige imago van ‘fysiotherapie’ ondernemend te zijn.
  Dat zo uiteindelijk dat imago verwatert zal een ondernemer een zorg zijn.
  Tegen die tijd verzet een ondernemer zijn bakens.
  Zo werkt nu eenmaal een markt en dat is momenteel in ons beroep meer leidend dan zorgverlenen.

 6. Bas van Pelt zegt:

  @peter
  Ik ben het met je eens dat er ondernemers zijn die zorgverlening niet op nummer 1 zetten. En er zijn zeker fysiotherapeuten die hun naam mogelijk misbruiken.

  Maar om te zeggen dat zo nu eenmaal een markt werkt en dat dit in fysiotherapie-land meer leidend is dan het zorgverlenen vind ik erg vooringenomen. Veel van de activiteiten die fysiotherapeuten ondernemen zijn wel degelijk opgezet met zorgverlenen in het achterhoofd. Misschien niet op de manier zoals jij fysiotherapie ziet, maar wel degelijk vanuit de principes van zorgverlening, kwaliteit en de best mogelijke zorg voor de patiënt.

  Het is overigens niet alleen een markt, waarin ideeën zich ontwikkelen, maar dat is de wereld. Het vroegere heilgymnastiek is ook niet meer te vergelijken met het huidige fysiotherapie. De makkelijkste manier om hiermee om te gaan is accepteren en er de beste weg in vinden.

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen