Gaat de farmaceut het van fysiotherapeut winnen?

Algemeen door: Geef uw reactie

Altijd een idee gehad dat medicamenten uitvoerig getest moesten worden voordat ze op de markt kwamen. Nieuwe geneesmiddelen worden beoordeeld door het College ter beoordeling van nieuwe geneesmiddelen (CBG) voert het toelatingsbeleid uit voor het op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen in Nederland. Zo staat het althans wel op de site van het Nationaal Kompas Volksgezondheid.  Werkzaamheid, schadelijkheid en kwaliteit zijn hierbij van belang, alsmede doelmatigheid, vervolgt het document en de toekomstige prijs van het geneesmiddel speelt daarbij geen rol. Vervolgens adviseert het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) of het nieuwe geneesmiddel wordt opgenomen in het vergoedingenpakket.

Zoals de afgelopen dagen breed in het nieuws wordt uitgemeten staat de verstrekking van de medicijnen voor de ziekte van Fabry  en de ziekte van Pompe op de tocht, omdat ze met resp. ruim 200.000 en 700.000 euro toch wel wat aan de hoge kant zijn. Maar je zult deze ziekte maar hebben. Het conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft een van de argumenten is dat de kosten wegen niet meer op tegen de gezondheidswinst die de patiënten behalen.

Om goed  gedegen onderzoek te kunnen doen is het lastig bij zo’n kleine populatie, volgens redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink. Bij Fabry gaat het om 60 en bij Pompe gaat het om 115 patiënten.  Toch is dat wel weer opmerkelijk. Immers voordat het medicijn op de markt mag komen heeft uiteindelijk het CVZ destijds wel het besluit genomen om het op de markt te brengen, zonder dat duidelijke onderzoek wordt het nu weer teruggedraaid. Specialisten zeggen dat het voorgenomen besluit te vroeg wordt genomen en dat er meer onderzoek op europees niveau moet worden gedaan. Dit verschijnsel zien we wel vaker dat besluiten worden genomen voor het onderzoek is afgerond.

Ik moest gelijk denken aan het besluit om fysiotherapie voor de categorie reumatoïde artritis  volledig te schrappen uit het basispakket met ingang van dit jaar. In tegenstelling tot de ziekte van Pompe en Fabry, is de verzamelde Reuma groep bepaald geen kleine groep. Nederland telt twee miljoen mensen een reumatische aandoening. Uiteraard hoeft niet iedereen behandeld te worden, maar enige ruimte om besluiten op de werkvloer te kunnen nemen was wel wenselijk geweest.  Onderzoek is er behoorlijk uitgevoerd op diverse terreinen. Hierbij heeft de reumapatiëntenbond weinig tot geen effect gehad op het besluit en  is het voorgenomen besluit van CVZ een definitief besluit geworden. Uiteindelijk moet de afname in de fysiotherapeutische zorg voor de Reumagroep een besparing opleveren.  Indien de kosten voor medicijnen voor Skeletspierstelsel  voor 2012 gaat toenemen (was gemiddeld zo’n 160 miljoen) dan heeft de farmacie toch weer gewonnen.

4 reacties op “Gaat de farmaceut het van fysiotherapeut winnen?”

 1. Peter van der Salm zegt:

  Beste Hans,

  Het is mij niet duidelijk welk punt je wil maken.
  Het CvZ concludeerde dat langdurige fysiotherapie bij o.a. die reumatische aandoeningen niet effectief was, wel de kortdurende vormen van fysiotherapie.
  De kosten van de kortdurende fysiotherapie hierbij zijn volgens het criterium van het CvZ niet zodanig, dat ze niet voor eigen rekening genomen kunnen worden (noodzakelijkheid).
  Bovendien zijn er mogelijkheden tot verzekering via een AV.

  Met groeten,
  Peter van der Salm.

 2. Hans van Mourik zegt:

  Peter,
  Punt is: met minder onderzoek toch meer is bereikt.
  Actueel nu: Schippers: vergoeding dure medicijnen blijft, mits ze hun werk doen.

  Wat is kort of lang – fysiotherapie werkt! En zou in overleg met behandelteams bepaald moeten worden. Sommige vormen van de reumagroep, horen helemaal niet binnen de fysiotherapie.

  Andere discussie is of pt voor eigen rekening dat wel kan betalen en een korte behandeling kan met 2x per maand. Dan zit je op dat moment te bepalen met andermans portemonnee in je handen. Dat alles in de AV te verzekeren is, is ook niet zo hard.
  Groet,
  Hans

 3. Anja zegt:

  Interessant!

 4. Alderfit zegt:

  Nooit! En ook niet van de oefentherapeut Mensendieck ;)Een lichamelijke klacht is meer dan alleen de klacht op zich zelf. Het is de mens er omheen die de klacht een klacht maakt. Dit kan je niet met een pilletje oplossen.

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen