Patiënt gerichte fysiotherapie

Algemeen door: Geef uw reactie

Zou u als fysiotherapeut niet willen weten wat uw patiënten (gebruikers van fysiotherapie) belangrijk zouden vinden bij het kiezen van een praktijk voor fysiotherapie? Zeker wanneer u in een particuliere praktijk werkzaam bent, lijkt me dit niet onbelangrijk om te weten.
Afgelopen zomer heeft het Regionaal Patiënten Consumenten Platform Rijnmond (RPCP) in haar regio groepsgesprekken georganiseerd om inzicht te krijgen in wat patiënten belangrijk vinden bij hun praktijkkeuze en tevens om knelpunten naar voren te kunnen brengen.

De vier belangrijkste criteria bij het kiezen staan hieronder op volgorde van belangrijkheid.

 1. De fysiotherapeut toont respect voor de patiënt en neemt deze serieus.
 2. De fysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van de aandoening van de patiënt (bekkenproblematiek, manuele therapie etc.)
 3. De fysiotherapeut gaat regelmatig bij de patiënt na welke effecten een behandeling heeft en wat dit voor de patiënt betekent.
 4. De behandeling van de fysiotherapeut en de arts zijn op elkaar afgestemd.

Uit de gesprekken kwam verder nog naar voren dat veel patiënten en de patiëntenverenigingen niet op de hoogte zijn van het bestaan van het kwaliteitsregister (CKR) en het kunnen raadplegen van dit register op fysiotherapie.nl. De kwaliteitseisen van het CKR hebben voornamelijk betrekking op de deskundigheid van de fysiotherapeut. Andere zaken die de patiënt belangrijk vinden komen hierbij minder duidelijk aan bod.

De conclusies zijn met de vertegenwoordigers van het Regionaal Genootschap Fysiotherapie (RGF) Rotterdam en omstreken besproken.

Het hele  rapport kunt u hier downloaden.

2 reacties op “Patiënt gerichte fysiotherapie”

 1. [email protected] zegt:

  Kwaliteits register is niet van belang voor patiënten echter slechts voor de therapeut zelf om hun beroepsnaam te waarborgen en binnenshuis beunhazerij te voorkomen.

  De patiënt is alleen gediend en in geïnteresseerd in het feit dat zijn/haar klacht wordt gehoord en een oplossing wordt gevonden of het nu biomechnisch; psychosomatisch of beide is. De relatie Therapeut / Patient is key.
  Alle 4 kriteria zijn van belang zonder twijfel.

  Uiteindelijk is de patiënt de konsument en is werklijk niet geïnteresseerd in statistieken of outcome based therapie. Zit soort zaken zijn binnen de gedachtegang van de patient niet relevant en wordt gezien als waar de therapeut te kort schiet aan Fysika en Elektrotechniek als zodanig, en waar de therapeut zelf zoekt naar een rationeel denken, wegens het tekort schieten van kennis binnen essentie van die vakken , wellicht is de vraagstelling onvoldoende voor het gerelateerde onderwerp en dus een valse reading en dus een valse konklusie.

  De meeste patiënten zijn zeer op de hoogte van het wel en wee van de statistiek en dus outcome based, maar dat geeft nog steeds geen antwoord op hun vraag van hulp. Deze patiënten maken vaak de opmerking waarom zoveel aandacht aan geschonken wordt, terwijl statistieken eigenlijk vanuit de amerikaanse leger gebruikt werd om een algemeen gemiddelde te vinden om een raket af te schieten en eigenlijk alleen geschikt is voor de trend van de NYSE te volgen maar neit gemodificeerd te gebruiken op patiënten (gezien het feit dat de mens te veel variabelen heeft. Dit als een waarschuwing door de uitvinder van statistieken zelf nimmer to te passen op mensen. Het maakt dan niet uit of je nu echt op doel bent, dicht bij is genoeg met een explosie. En zo is de therapie in Amerika een hit of eem mis geworden en alles wat een mis is wordt onder gesneeuwd middels narcotica (met bijv. mrophine of oxycodin).
  De somatiek wordt tegenwoordig flink onderschat nu dat men zelfs niet langer massage wilt toepassen. De patiënten zijn hevig in teleurgesteld. Vandaar dat er meer en meer “alternatieve groepen” opstaan en zich meer en meer gaan begeving op anders dan traditionele weg. We zien dit eveneens in de VS. Ruim 10 jaar geleden hield men op massage te geven in praktijken voor Fysiotherapie terwijl in ziekenhuizen dat nimmer al gegeven werd. Binnen een jaar had men in Amerika praktijken voor massage links en rechts geopend. Verzekeringen die dat betalen? Absoluut niet. De patiënt betaalde cash (zelfde bedrag als voor Fysiotherapie!). Tien jaar later is het usance en nu staat men verbaast als een Fysiotherapeut massage geeft. Nu is het zo dat thans de “massage therapeuten” zich bezig houden met oefeningen; manipulaties (high velocity thrust); manuele lymphdrainage en dergelijke het enige wat ze zich nog onderscheiden van de Fysiotherapeut is elektrotherapy zoals TENS, welnu men is er hard aan bezig.

  Het is vreemd om dit zo te zien ontwikkelen en het lijkt bijna er op als of het hele vak opnieuw wordt uitgevonden terwijl de klinische kennis wordt verloren om wille van de statistiek . M.a.w we doen te weinig met onze handen en we praten te veel en zijn we te veel gericht op titels. Het vak vernauwd alsmede de basis en dus de vraag: en de patiënt dan? Wel die zoekt naar: begrip; psychosomatische begeleiding en biomechanische korrektie en of het nu 5 of 30 behandelingen duurt maakt niet uit want uiteindelijk heeft die zelfde patiënt nogal veel geld geïnvesteerd in de verzekering en eigenlijk is al dat geld zijn geld maar dat is die patiënt vergeten van daar de chaos.

  De patiënt heeft een hulpvraag, begeleidt je patiënt naar een beter somato-psycho-sociaal funktioneren.

  Voor uw informatie ik ben een klinische Fysiotherapeut en Maneel Therapeut met 22 jaar praktijk ervaring met zowel patiënten als verzekeringskontrakten, in de VS.

 2. dam zegt:

  ik kan me in een heel erg groot deel van uw verhaal vinden.

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen