Fysiotherapeuten overspoelen de markt

Algemeen door: Geef uw reactie

Het RIVM en NIVEL hebben in juni het rapport “Op één lijn, Toekomstverkenning eerstelijnszorg 2020” gepubliceerd. In het rapport kunt u lezen dat de komende 5 jaar het aantal fysiotherapeuten met ruim 14% zal toenemen. Tot 2020 zal het groeipercentage zelfs ongeveer 40% bedragen. Deze hoge groeipercentages worden met name veroorzaakt door de hoge instroom van studenten aan de opleidingen voor fysiotherapie. Het is onwaarschijnlijk dat de vraag naar fysiotherapie deze groeicijfers kunnen bijhouden.

Het is niet waarschijnlijk dat de zorgvraag deze ontwikkelingen bij zal houden. Het rapport gaat namelijk uit van een groei van de zorgvraag met 0,9 en 1,9% tot 2010 en 1,9 en 5,1% tot 2020. Door dit grote groeiverschil is de kans op een (nog groter) overschot aan eerstelijns fysiotherapeuten zeer reëel.

In 2003 hield het NIVEL ook een behoefteramingsstudie voor het KNGF. Dit onderzoek berekende dat de komst van het eenmalig consult en de rechtstreekse toegankelijkheid in de periode tot 2015 de zorgvraag met 5,5% zou toenemen. De vraag is natuurlijk hoe “direct toegankelijk” de fysiotherapie vanaf 2006 zal worden, het KNGF maakt al melding van mogelijk beperkende voorwaarden in de nieuwe zorgpolissen. Van mijn collega’s hoor ik dat het aantal eenmalige consulten tot nu toe niet erg hoog ligt. Na het schrappen van fysiotherapie uit het verstrekkingenpakket in 2004, is de vraag sterk afgenomen. Hier heeft men in dit rapport (wat een tekort aan fysiotherapeuten voorspelt) natuurlijk geen rekening mee kunnen houden.

De vraag is: Hoe kunnen we rekening houden met deze vooruitzichten?

7 reacties op “Fysiotherapeuten overspoelen de markt”

 1. Rob van den Dobbelsteen zegt:

  Ook dreigt er een overschot aan verloskundigen in 2015. Het NIVEL komt met dit rapport en de oplossing:

  “Om te voorkomen dat er in 2015 te veel verloskundigen zijn, zal het aantal opleidingsplaatsen de komende zes jaar omlaag moeten.”

  Hier meer: http://www.nivel.nl/oc2/page.asp?PageID=5651

 2. hiddesdreef zegt:

  Wanneer gaat het aantal opleidingsplaatsen voor fysiotherapie omlaag?

 3. J.H.Spel zegt:

  Het aantal opleidingen voor fysiotherapie moeten drastisch omlaag

 4. j.h.b. Huisman zegt:

  de meeste fysio’s zijn over de 40jaar od daar moet toch over 10 jaar een opvang voor zijn,
  niet zo angstig jongens en meisjes.

 5. Rob van den Dobbelsteen zegt:

  Uit de nieuwsbrief van VOTE:

  “In onze visie moet VWS bijvoorbeeld onderzoeken of er een overschot is aan fysiotherapeuten, zoals VWS dat ook voor tandheelkunde en mondhygiëne gedaan heeft. Wanneer er een overschot aan fysiotherapeuten is, is het in het belang van de beroepsgroep dat de opleidingscapaciteit aangepast wordt. Bij een overschot aan fysiotherapeuten zou het KNGF met de minister van VWS in gesprek moeten gaan over het instellen van een saneringsfonds.”

 6. berezowski zegt:

  Laten we er maar weer een obscure samenzweringstheorie tegen aan gooien: welk belang heeft het KNGF om een numerus fixus te bedingen? Hoe meer fysios op een overspannen markt des te meer afhankelijkheid van de werkenden én werklozen naar datzelfde KNGF. Het KNGF lijdt sinds 2003 aan Poetinisme, de dappere pogingen van VOTE ten spijt om indertijd die expanderende macht te beteugelen werd onvoldoende ondersteund door het propassieve en in blinde ijver omzet genererende werkveld. Velen die toen tegen VOTE te hoop liepen zwijgen nu in diepe schaamte, beseffende dat ze inmiddels tot speelbal van hun bond gedegradeerd zijn. Het centraal gerichte handelen vanuit de fysioresidentie is een gotspé vergeleken met de naar het ledenbelang gerichte opoffering van huisartsen- en specialistenverenigingen. Het KNGF is eenoog in het land der blinde volgers.

 7. Pieter Keulen zegt:

  Toen ik in 1992 afstudeerde was dit ook al een groot probleem, je kon gewoon geen baan vinden in NL. Daarom werk ik nu in Zwitserland en heb een groot (sport)- revalidatiezentrum opbouwen kunnen.
  Ons probleem; wij vinden GEEN fysiotherapeuten. Zwitserland is gek op Nederlands fysiotherapeuten! DUS?!!!
  Ik zoek tevens twee fysiotherapeuten, dus mocht je het in Nederland niet meer uithouden, laat het me graag weten, je bent van harte welkom!

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen