Nekpijn niet wegmasseren

Algemeen door: Geef uw reactie

Regelmatig speur ik het internet af om nieuws voor de voorpagina van FysioForum te verzamelen. Ik lees het nieuws eigenlijk bijna alleen nog maar via internet tegenwoordig en dan blijk ik toch nog het een en ander te missen.

Een patiënt met nekklachten wees me op een artikel in De Telegraaf van afgelopen zondag. Karl Noten, bekend van onder andere het TV-programma “Nederland in Beweging”, schrijft er over het pappen en nathouden van deze klachten. Pijnstillers, ontstekingsremmers, massage- of warmtebehandelingen grijpen niet in op de oorzaak van de klachten maar op de symptomen.

Wie het stuk gemist heeft of het alsnog wil lezen, kan het hieronder terugvinden en er een mening over vormen.

Vergeet u vooral de peiling niet in te vullen! U heeft de mogelijkheid om meerdere opties aan te vinken. Als u uw therapievorm niet kunt vinden, via reacties is het mogelijk aanvullingen te geven.

Eén op de tien Nederlanders kampt met chronische pijn in de nek. De huisarts behandelt doorgaans met pijnstillers of ontstekingsremmers en conservatieve fysiotherapeuten grijpen meestal naar massage- of warmtebehandelingen. In beide gevallen is dat echter niet meer meer dan pappen en nat houden. Want we moeten niet de symptomen, maar de oorzaak van de klachten aanpakken. Oefeningen, in combinatie met manuele therapie, blijken effectiever (en goedkoper) te zijn.

Symptomen van nekpijn zijn ondermeer spanning in de nek, pijnlijke spieren, hoofdpijn, “strakkebandgevoel” om het hoofd, krakende geluiden bij het bewegen, duizeligheid en concentratiestoornissen.
Waar komen de klachten vandaag? Uit vergelijkbaar onderzoek bij mensen met chronische nekklachten en mensen zonder nekpijn is gebleken dat bij de eerste groep de diepergelegen nekspieren niet goed functioneren. De diepe nekspieren moeten zorgen voor stabiliteit van de nekwervels. Er is dus sprake van instabiliteit van de nek.
Het gevolg daarvan is dat de oppervlakkige nekspieren continu gaan aanspannen. Voordurend verhoogde basisspanning van de spieren noemen we hypertonie. Door langdurige hypertonie ontstaat pijn in de spieren. De spieren klemmen dan namelijk hun eigen doorbloeding af, waardoor de spier verzuurt en de druk in de spier groter wordt. Ook de aanhechtingen van de spieren aan het achterhoofd gaan zeer doen omdat er continue aan wordt getrokken.

Massage om de spieren te ontspannen is ronduit onverstandig. Bij instabiliteit van de nek is hypertonie een noodmechanisme. De aanpak moet niet gericht zijn op bestrijding van de pijn en hypertonie, maar op het tegengaan van de instabiliteit.

Vermijd passieve behandelvormen zoals massage en warmte. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze therapieën. Alleen de combinatie van oefeningen en manuele therapie zijn wetenschappelijk bewezen effectief.
Verbeter je houding door een passieve houding met een ronde rug verleg je het zwaartepunt van je hoofd vóór je romp. Dat verhoogd de spanning van de nekspieren. Zit daarom rechtop met een holle rug met onstpannen schouders en span je onderrug- en buikspieren actief aan.

Verbeter de soepelheid van je nek- en rugwervels. Het kan zijn dat één of meerdere nekwervels geblokkeerd zijn de manueeltherapeut kan deze blokkades opheffen.
Voorkom en bestrijd stress, want stress vergroot nekklachten.

14 reacties op “Nekpijn niet wegmasseren”

 1. brouw zegt:

  Het toeschrijven van de nekklachten aan oorzaken als ‘blokkades’ en ‘instabiliteit’ doet vermoeden dat we een duidelijke oorzaak zouden weten voor de klachten. Deze theorieen zijn echter ook weer veronderstellingen zonder echte wetenschappelijke basis. Een eenduidige definitie voor een blokkade of instabiliteit ontbreekt. Verder zijn de conclusies waarschijnlijk oa. gebaseerd op het artikel van Hoving et al (ann intern med. 2002;136:713-722). De manueeltherapeuten mochten in dat onderzoek niet manipuleren, de fysiotherapeuten niet lokaal mobiliseren. Moeilijk om conclusies uit zo’n onderzoek voor het handelen van de gehele beroepsgroep te laten gelden. De patient geen schijndiagnose geven en het stimuleren van vrije algemene bewegingsvormen zonder bewegingsangst lijken mij het meest belangrijk (zie ook – http://www.gewoonbewegen.nl/filosofie.htm – ).
  Diederik Brouwers

 2. Sportzorg zegt:

  Niet alle nekpijn komt voort uit instabiliteit. Veel eerder denk ik dat stress een rol speelt. Dan is massage een goede optie. Echter niet zonder de patiënt te wijzen op de noodzaak meer rust te nemen in het werk (computer) en ontspanningsoefeningen aan te leren.

 3. Doctorwho zegt:

  Het is in het overgrote deel van de gevallen naar mijn mening overbodig en zelfs onverstandig om te masseren bij nekklachten. Vaak wordt hierbij door de therapeut een klacht gelabeld en er is weer een ‘nekpatient’bij. Het gros van de klachten aan het houdings en bewegingsapparaat kent een zelflimiterend karakter. Belangrijk hierbij is wellicht dat er een zoveel mogelijk ‘normaal’bewegen plaatsvindt. Hierin kunnen fysiotherapeuten voorlichten en coachen. Bij klachten waarbij een verhoogde spierspanning op de voorgrond lijkt te staan is myofeedback EMG meting een handig instrument. De hiermee verkregen informatie geven de client een houvast en de mogelijkheid om begrijpend zelfregulerend vermogen toe te passen. Daarnaast is er ook nog zoiets als oefenen en trainen om functieverbetering en participatievergroting te stimuleren.

 4. b zegt:

  Wat een kortzichtig artikel. Paginavulling, meer niet!

 5. Anoniem zegt:

  Het feit dat Karl Noten in de Telegraaf schrijft zegt meer over Noten dan over het nivo van het onderwerp

 6. jan s zegt:

  De europese richtlijn voor lage rugklachten onderschrijft min of meer wat dhr .Noten verkondigt.Wat voor lage rugklachten geldt,zou dus ook goed voor cervicale klachten kunnen gelden.

 7. ietje zegt:

  onze vraag is,kan nekpijn ook een oorzaak zijn van slijtage??ik heb namelijk een nieuwe rechterschouder,eneen nieuwe linkerschouder en een nieuwe heup,andere heup moet ook nog.wat is er aan deze nekpijn te doen ?

 8. qwerty zegt:

  “Uit vergelijkbaar onderzoek bij mensen met chronische nekklachten en mensen zonder nekpijn is gebleken dat bij de eerste groep de diepergelegen nekspieren niet goed functioneren. De diepe nekspieren moeten zorgen voor stabiliteit van de nekwervels. Er is dus sprake van instabiliteit van de nek”

  Als we zulke conclusies serieus moeten gaan nemen, zijn we ver af van serieuze therapie bij nekklachten.

 9. Pien zegt:

  De reacties van qwerty, doctorwho en sportzorg komen denk ik dichtbij de juiste conclusies.
  Stress en een verkeerde dagelijkse houding, beweging en omgaan met de fysieke signalen kunnen tot nekklachten leiden. De balans tussen mobiliteit en stabiliteit is dan vaak zoek. De coordinatie van de nekspieren IN COMBINATIE met de coordinatie van de rest van de spieren is dan ook vaak inadequaat.
  Kijk wel naar het geheel en niet alleen naar ‘de nek’. Als oefentherapeut Cesar kijken wij altijd naar het geheel en behandel je ook het geheel. Wat we vooral niet moeten vergeten is het implementeren van het geleerde in het dagelijks leven van de client. Daarom geef je iemand met nekklachten ook nooit alleen een massage of ontspanningsoefeningen of manuele therapie maar heb je het vooral over de dagelijkse invulling van het geleerde. Zo krijg je geen recediverende clienten maar wel mensen die zichzelf kunnen helpen en reclame voor jou maken.

  Daarnaast is interdisciplinaire samenwerking een groot goed om onze patientenpopulatie beter van dienst te zijn.
  Wie van de fysiotherapeuten verwijst wel eens naar een oefentherapeut Cesar of Mensendieck? Ik kan het alle fysiotherapeuten aanbevelen die hun patienten een goed op het dagelijks leven geintegreerde therapie voor hun (nekpijn)patienten willen. Ga een keer in overleg. Het is de moeite waard!

 10. Lumina zegt:

  Ik ben voor mijn nek/rugklachten bij de orthomanueel therapeut geweest, om de problemen met mijn wervels op te lossen (die naar aanleiding van een auto-ongeluk zijn ontstaan), en dat werkte in principe prima – ongelooflijk hoe goed het voelt om een rechte rug te hebben, als je daarvoor zeven jaar ‘scheef’ hebt gestaan!
  Mijn spierklachten zijn niet allemaal verdwenen, maar dat ligt aan mijn houding (waar ik nu mee bezig ben om die te verbeteren) en stress/frustratie. En dat is dan een kwestie van oefeningen en ontspanningsmomenten. Het gaat al stukken beter.

  Maar – je kunt een hoop zeggen, maar warmte en massage, zelfs al is het misschien niet ‘wetenschappelijk bewezen’ dat het ‘helpt’, zijn enorm behulpzaam in het volhouden van het dagelijks leven, als je anders constant pijn hebt! Niets zo prettig als een warme douche, of een heerlijk geurend bad. Het is zeker géén tijdverspilling. Wat wel belangrijk is, is dat je ondertussen de oorzaak voor het probleem probeert te vinden en aan probeert te pakken. Maar de meeste mensen snappen dat zelf ook wel. Het probleem is voornamelijk dat er veel onduidelijkheid is over de mogelijkheden over behandelingen – een neveneffect van hoe de reguliere wetenschap en de alternatieve geneeskunde in de regel de neus in de lucht steken voor elkaar, trouwens.

  Maar goed dat er zoiets bestaat als internet. Zonder dat was ik waarschijnlijk nooit van mijn klachten afgekomen.

 11. tell me zegt:

  echt ?? hoor je een rechte rug te hebben ?? ik dacht dat iedereen zijn rug weer anders was en dat hij best wel een beetej scheef mag staan zonder dat je daar ook maar enige klachten van kan krijgen … sorry vor het sarcasme!!

 12. sanjin zegt:

  Nekklachten komen lang niet altijd door nekinstabiliteit. Denk aan verkramping (schouders optrekken) door stress of klachten door houdingsproblemen waarbij nekstabiliteit prima is. In dat geval zou ik eerst een paar keer masseren alvorens te beginnen met oefnetherapie.

 13. Tara elaN zegt:

  Natuurlijk kan het zijn dat hypertonie in de nek een functie heeft, maar als sportmasseur/triggerpoint-coach kom ik veel hypertonie tegen waar heel duidelijk een verkeerde houding en spanning de basis vormen van de hypertonie.
  Daarnaast vraag ik mij ook wel af hoe groot het percentage klanten is dat werkelijk heel trouw werkt aan de oefeningen om houding en soepelheid in de spieren te verbeteren.
  Sommige van de mensen die ik behandel geven heel duidelijk aan dat ze toch geen oefeningen gaan doen, of dit nu wel of niet goed voor hen zou zijn, omdat ze daar gewoon het type mens niet naar zijn. Of dat hun werkzaamheden een betere houding niet of nauwelijks toestaan. (denk aan werklieden die veel met fysieke bezigheden hun kost verdienen) De oefeningen komen slechts uit de kast als ze weer totaal verkrampt zijn.
  Okee, dan blijf je dus voortdurend de terugkerende hypertonie behandelen met massage en dat is voor deze groep een heel functionele methode.
  Ook al zou ik liever zien dat de mensen hun eigen gezondheid mede in eigen hand zouden nemen wat ik ook blijf aanbevelen.

 14. ontspanningsoefeningen zegt:

  Een massage voelt wel lekker bij nekpijn, intuitief voelt het dan alsof het ook wel goed zal zijn.

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen