Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Algemeen door: Geef uw reactie

Naar aanleiding van het RIVM/NIVEL-rapport “Op één lijn” schreef Anja van Dijk voor de FysioPraxis een heldere samenvatting.

Ze vergeleek het rapport tevens met een oudere studie zoals we hier al eerder schreven.

Het trekken van conclusies liet men over aan een KNGF-bestuurslid en twee hoogleraren:

M. Deusing: “… er staan in mijn ogen geen gegevens in voor het KNGF die zo waardevol zijn dat er rekening mee moet worden gehouden.”
Verder heeft hij het vermoeden dat het rapport geen rekening houdt dat een fysiotherapeut die 37 uur werkt nog slechts 25 uur met patiënten bezig is.

Prof. dr. P.J.M. Helders: “Zelf heb ik geen enkele behoefte aan dat soort gegevens…” en “Of er werkloosheid heerste of niet, de jongelui bleven zich gewoon opgeven voor de opleidingen” geeft hij ook nog eens aan.

Prof. R. de Bie vermoedt dat Nederland de komende vijf tot tien jaar nèt genoeg fysiotherapeuten zal hebben, dat de Directe Toegankelijkheid tot verschuivingen zal leiden en houdt rekening met allerlei niches zoals bedrijfsfysiotherapie.

Over 15 jaar weten we het zeker
Dan weten we of deze 3 wijze mannen gelijk hebben gekregen.
Sinds vorig jaar gingen echter de eerste praktijken failliet en daalde het bezoek aan de fysiotherapeut fors (LIPZ). En of er bij een overschot aan fysiotherapeuten de tarieven zullen dalen is natuurlijk ook maar zeer de vraag.

Kunnen we niet concluderen dat er nu al een overschot aan fysiotherapeuten is?
Het is eigenlijk ook niet zo interessant, want ook deze cijfers worden door het NIVEL bijgehouden. Cijfers die het NIVEL bijhoudt, schijnen niet te tellen.

5 reacties op “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd”

  1. Peter van der Salm zegt:

    Beste collega fysiotherapeuten,

    Een wanverhouding tusssen vraag en aanbod noemen we een onevenwichtige markt, waarbij met een groter aanbod dan vraag de prijzen dalen.
    Als momenteel de vrije markt wat betreft dit onderdeel goed werkt, is het verklaarbaar waarom de netto-uurinkomsten dalen.
    Het lijkt onbegrijpelijk dat ons KNGF daar geen analyse over naar buiten brengt en daar zondig een beleidsplan op zet.

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

  2. Jip Driehuizen zegt:

    Ik onderscheid momenteel weinig onderscheid tussen wat er gebeurt in de fysiotherapiewereld en in de taxiwereld. ‘Marktwerking’ betekent keiharde broodneid en je wil niet weten waarmee ik al geconfronteerd ben en mee geconfronteerd wordt waar het gaat om ‘collega’s’. ‘Survival of the fittest’ heet dat. tamelijk naïf om te denken dat dat niet gepaard gaat met faillisementen en werkeloosheid. Belachelijk dat er nog fysio’s worden opgeleid. Laat ons nu ook eens schaars worden (zoals verloskundigen, tandartsen…) meneer Helder, De Bie en anderen die geld verdienen aan opleiden……. Kom liever met gepaste omscholingen!

  3. Polleke zegt:

    Wanneer er daadwerkelijk een te groot aanbod van fysiotherapeutische zorg is (lees teveel fysio’s) dan er zorgbehoefte is, verminder dan inderdaad de instroom van nieuwe fysio’s. Dus minder afgestudeerden/ starters aan opleiding. Zou sowieso goed zijn om als beroepsgroep ook eens kritisch te kijken naar de opleidingen van onze toekomstige collega’s. Gezien het niveau van onze huidige stagiaires, heb ik geen hoge pet op van de kwaliteit van deze opleidingen en daarmee ook niet van de toekomst van de fysiotherapie in Nederland.

  4. Rob van den Dobbelsteen zegt:

    Waar een heleboel collega’s denken aan een verminderde instroom, kun je natuurlijk ook kijken naar de uitstroom.
    Prismant berekende dat er in 2020 tot 300.000 extra banen nodig zullen zijn in de zorg.
    Mocht er een overschot komen, kunnen we ons nog altijd laten omscholen
    http://www.zibb.nl/gezondheidszorg/nieuwsbericht/asp/artnr/1044299/versie/1/index.html

  5. Rob van den Dobbelsteen zegt:

    Directe toegankelijkheid heeft niet geleid tot meer gebruik van fysiotherapie:
    http://www.fysioforum.nl/comment-n1040.html

    En een nieuwe golf fysiotherapeuten komt er aan!
    http://www.fysioforum.nl/news.php?item.1094

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen