Macht en onmacht van de therapeut

Algemeen door: Geef uw reactie

Wanneer een patiënt met ontbloot bovenlichaam op de behandelbank ligt is deze meer kwetsbaar dan wanneer de patiënt zijn kleding aan zou hebben, de fysiotherapeut heeft in deze situatie macht over de patiënt.

Wanneer iemand zijn kleding uit heeft voel je je anders, minder beschermd als het ware. De een heeft er meer moeite mee om zich van zijn kleding te ontdoen dan de ander, maar niemand loopt graag zonder kleding over straat natuurlijk. Het feit dat de patiënt zijn kleding uit heeft maakt de patiënt onmachtiger. Hij zal minder snel ergens iets van zeggen, wanneer hij het ergens niet mee eens is dan wanneer hij zijn kleding aan heeft. Zonder kleding ben je minder zeker van jezelf. In dit geval is de macht van de fysiotherapeut tegelijkertijd de onmacht van de patiënt.

Voor ons is het heel gewoon dat een patiënt zich uitkleedt. Het is vaak ook nodig om een goede behandeling te kunnen geven. Maar voor de patiënt is het niet de normaalste zaak van de wereld om zich voor een wildvreemde van de kleding te ontdoen. Ik weet nog heel goed de eerste les op school dat we onze kleding uit moesten doen. Iedereen aarzelde en wachtte tot iemand anders er mee begon. Ik voelde me toen ook ongemakkelijk hoor!

Het is niet zo dat alleen de fysiotherapeut macht heeft over de patiënt. Andersom geldt het zeker ook. Wanneer een fysiotherapeut een patiënt een huiswerkopdracht geeft en de patiënt deze niet uitvoert heeft de patiënt in dit geval de macht over de fysiotherapeut. De behandeling kan vervolgens niet zo uitgevoerd worden als dat de fysiotherapeut dit eigenlijk wil.

Ook heeft de patiënt de macht om een behandeling te weigeren. Dan kan de fysiotherapeut er voor kiezen om een andere fysiotherapeutische behandeling voor te stellen of om de patiënt helemaal niet meer te behandelen. Als de fysiotherapeut kiest voor het laatste zal hij een patiënt verliezen wat natuurlijk ook weer niet de bedoeling is. De fysiotherapeut is dus genoodzaakt zich aan te passen aan de patiënt wil hij deze patiënt blijven behandelen. De patiënt oefent dus macht uit op de fysiotherapeut. De macht van de patiënt is ook hier weer tegelijkertijd de onmacht van de fysiotherapeut.

Ingrid is fysiotherapeut in opleiding

3 reacties op “Macht en onmacht van de therapeut”

 1. harstein zegt:

  Beste collega in spé,
  Als je dit denktraject tzt. kunt relativeren wordt
  je beslist ene goeie. De facto zijn je peinzingen
  in deze fase goed en normaal, maar om het
  vak te “overleven” moet je dat wat je nu sterk
  bepalend ervaart als randverschijnsel of erbij
  horend gaan beschouwen.
  Groet, harstein

 2. HT zegt:

  Inderdaad, goed denktraject. Het is de kunst om dit bij elke patient, elke behandeling, elke dag etc in de gaten te houden.

 3. Juelle zegt:

  Beste Ingrid, het is heel goed dat je je bewust bent van de kwetsbaarheid van patienten die zich uitkleden, dat is het meest belangrijk in deze kwestie denk ik. Uiteraard moet je hier met respect mee omgaan, aan de andere kant er mee oppassen dat ook niet patienten teveel macht gaan krijgen, zoals je al beschrijft. Ik denk dat het altijd heel belangrijk is om jouw motivatie voor een bepaalde behandeling uit te leggen, op die manier ontstaat er ook begrip vanuit de patient. Want op onbegrip gaat het denk ik vaak mis.

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen