Achillespees ruptuur

Algemeen door: Geef uw reactie

Zaterdag 17 december werd een zwarte zaterdag voor Dé Post, aanvoerder van het vlaggeschip van korfbal vereniging Avanti te Pijnacker. In één van de laatste minuten van de wedstrijd gebeurde het. Bij twee punten achterstand zette Dé -24 jaar, 100 kg zwaar maar toch zeer snel en wendbaar- nog één keer aan voor een actie richting de korf…
Hij voelde een heftige steek in zijn kuit en lag op de grond. Staan, laat staan lopen was er niet meer bij. Dé werd afgevoerd. Hij werd meteen vervoerd naar de huisarsten in Delft. Daar werd een zweepslag geconstateerd. (gelukkig geen Achillespeesblessure maar alleen een scheurtje in de kuitspier: stond in het weekblad van Avanti en ook in de plaatselijk krant). Dé zal wel misschien op 7 januari niet klaar zijn voor de eerste wedstrijd van 2006, was de strekking.

Als fysiotherapeut van de Avanti, vroeger langs de lijn maar nu op de achtergrond, las ik het stukje in ons weekblad. Ik nam me voor hem de volgende dag te bellen.
Toen ik op maandagmiddag in de agenda van mijn waarneemster de naam van Dé  Post las (ze had pas een plekje voor hem op donderdag!) heb ik hem direct opgebeld. Ik werk niet maar een echootje maken dat kan ik wel. Een uur later lag hij op de bank bij mij.
Zijn enkel was fors gezwollen en verkleurd en belasten was absoluut onmogelijk. Ik twijfelde meteen aan de diagnose “zweepslag”. De thompson test was positief maar de plantair flexie kracht was goed. Dat laatste haddan ze getest op de huisartsenpost en daarop hadden ze hun conclusie gebaseerd.
Door de zeer forse zwelling hing de voet minder af dan ik zou verwachten en was er geen sprake van dat je een gap zou kunnen vinden/zien in de achillespees.
Daarna deed ik een echografisch onderzoek. Er was echografisch geen sprake meer van een duidelijke achillespees en de diagnose: totaal ruptuur van de achillespees was snel gesteld. Dé was uit het veld geslagen omdat hij op internet gelezen had wat dat voor konsekwenties had voor zijn herstel.
Mijn mening is dat een totaal ruptuur van een achillespees operatie gereconstrueerd moet worden, zeker bij een jonge fanatieke wedstrijd sporter. Na overleg met collegae fysiotherapeut en echografist Rychard Geryszewski besloot ik om de sportarts in Antoniushove (Ziekenhuis in Voorburg) te bellen. Op basis van mijn verhaal werd er een afspraak gemaakt op de poli sportgeneeskunde voor twee dagen later en na overleg met de orthopeed werd een operatie gepland voor weer twee dagen later. Bij die operatie ben ik aanwezig geweest. De achillespees bleek per-operatief inderdaad volledig geruptureerd en werd gehecht.
Twee weken gips immobilisatie in plantiar flexie stand zonder rek op de achillespees gevolgd door een week in meer dorsaal flexie volgden. Nu heeft Dé loopgips en zijn we gestart met de revalidatietraining.

Mijn conclusie:
De huisarts op de huisartsenpost heeft een verkeerde diagnose gesteld. Dat kan gebeuren.
Gelukkig ben je als fysiotherapeut direct toegankelijk zodat ik zonder problemen patiënten kan screenen en onderzoeken. Ik ben blij dat ik echografie mogelijkheden heb en dat ik een netwerk  heb met collegae, sportartsen en orthopeden.

21 reacties op “Achillespees ruptuur”

 1. Ruud Lindenburg zegt:

  Dé werd later geinterveiwd door het AD.
  hier vind u dat artikel http://www.emmapark12.nl/pages/default.asp?articleid=44723:44956&token=32151453PggLbhNaTdiOgfLa#

 2. Wilko Vermuë zegt:

  Hoi Ruud,

  goed gedaan! Het is inderdaad een prachtige aanvulling op alle fysiotherapeutische onderzoeks- en behandelmogelijkheden. Ik word er eigenlijk een beetje jaloers op.

  groeten Wilko

 3. Paul vander Tas zegt:

  Prima gedaan Ruud, goed artikel wat de bijdrage van eerste lijns echo door fysiotherapeuten onderschrijft.

 4. HT zegt:

  Ja inderdaad geweldig en goed gedaan. Maar hoeveel keren per week zal dit voorkomen? Fysiotherapeuten mogen zich graag verhullen in dit soort sterke verhalen. Voor een diagnose was dit apparaat waarschijnlijk helemaal niet nodig geweest.

 5. Charley Heus zegt:

  Hey Ruud,
  duidelijk verhaal, helaas dat er soms misdiagnostiek plaats vindt. Dit soort casuistiek geeft aan je altijd scherp moet blijven en moet oppassen voor bevooroordeeld waarnemen. Ik denk dat collegae die dit hebben meegemaakt je verhaal goed herkennen en voor de collegae die dit nog niet hebben meegemaakt je verhaal kunnen gebruiken om hun kennis (herkenning) te optimaliseren.

  Veel succes verder, Charley Heus

 6. anoniem zegt:

  Hallo,

  Helaas heb ook ik een vergelijkbaar verhaal meegemaakt. Weliswaar geen volledig afgescheurde achillespees maar nagenoeg afgescheurd. De SEH in Delft stuurde mij door naar de huisartsenpost in Delft. Diagnose eveneens: zweepslag. Na 4 dagen toch maar naar mijn eigen huisarts. Diagnose: niet goed direct naar SEH! In het gips en nu maar hopen op goed herstel.
  Is hier nog sprake van “foutjes” of is er toch meer aan de hand in Delft?

 7. Ruud Lindenburg zegt:

  Anoniem, dit is triest voor je en een slechte zaak voor Delft. Hoe is deze diagnose gesteld? Door klinisch onderzoek alleen of is er ook beeldvorming aan de pas gekomen? Ik vindt het trouwens jammer dat je in het gips gegaan bent en niet geopereerd bent. Hoelang moet je in het gips? Doe je aan sport?

 8. patti cockelbergh zegt:

  Mag ik iets vragen? Door een val van een trap was mijn achillespees volledig afgescheurd, diagnos en operatie is pas een maand later gebeurd. Ik was een fervente loopster, dus ik heb hard en zwaar gerevalideerd.Vijf maand na de operatie liep ik al terug tien km, wegens een hevige tendinitis die ik te laat onderkende en het wellicht daardoor plotselinge verdwijnen van mijn kuitspier, heeft het weer 6 maanden geduurd voor ik terug kon starten, ondertussen heb ik loopschoenen die zo goed mogelijk aangepast zijn aan de veranderde fysiologie van mijn voet. Ik loop nu terug 16 km en 3x per week, maar meestal krijg ik af te rekenen met kramp die begint in de beurt van mijn enkel en daargaat tot mijn heup. Als ik dan even stop, verdwijnt de kramp en kan ik meestal verder lopen.Hebt U soms een idee wat de oorzaak kan zijn.

 9. Ruud Lindenburg zegt:

  Patti, wat vervelend. Een maand na het trauma pas geopereerd?!, dat is laat. Is de operatie volgende orthopeed wel geslaagd? Is het hem/haar gelukt om de pees op de juiste lengte te krijgen?
  Je hebt goed en zwaar gerevalideerd, zeg je. Mooi, je was dus volgens het schema toe aan het lopen van 10 km?!.
  Wat bedoel je met een tendinitis? Een ontsteking/overbelasting van de achillespees?
  Besef wel dat de kwaliteit van de pees nooit meer als vanouds wordt. De pees blijft verdikt en verminderd belastbaar, hoe goed je ook revalideert.
  Als de Achillespees een slechte belastbaarheid heeft dan zal de kuitspier navenant in omvang en kracht afnemen, dat is denk ik een wetmatigheid, of zie het als een normaal beschermingsmechanisme van het lichaam.
  Kun je op je tenen staan (kijk eens hoevaak je dat links lukt en rechts? Je zult zien dat dt aan de angedane kant vermindert is.
  Als je daarnaast goed kijkt zie je dat je anders op je tenen gaat staan: Met het aangedane been verplaats je je zwaartepunt meer naar voren omdat je je diepe teenbuigers (m.n. flexor hallucis longus) gebruikt. Deze teenbuigers zullen dus snel overbelast kunnen worden met mogelijk kramp tot gevolg. Doordat je afzet minder krachtig zal zijn zal ook de bewegingsuitslagen in knie en heup veranderen.

  Oplossing??? Ik denk dat je terugmoet gaan in je revalidatie. Ga trainen in het technisch lopen met een zo goed mogelijk afzet. Kun je één been squatten?. Hoe gaan de lunges (uitstap oefeningen) step ups?? Als blijkt dat er veel verschil is in kracht (uithoudingsvermogen) tussen aangedaan en niet-aangedaan dan wet je wat je eerst moet trainen.

  Ruud Lindenburg

 10. Anoniem zegt:

  Hallo Ruud,

  Nav 29 april. Dit is alleen klinisch gedaan. Het gips gaat er ongeveer 6 weken omzitten waarvan de laatste weken ,zo heb ik begrepen, afneembaar.
  De discussie gips/operatie werd ook met mij besproken maar ik ben een leek op dit gebied. De behandelend othopeet koos voor gips.
  Ik voetbal, recreatief.

 11. Ruud Lindenburg zegt:

  Tsja, ik betwijfel of je klinisch goed onderscheid kunt maken tussen een volledig afgescheurde Achillespees en een niet volledig afgescheurde pees. Het mogelijke herstel zal afhangen van de mate van contact van de beide peesdelen. Het functionele herstel zal ook afhankelijk zijn van de lengte van de Achillespees. Ik weet dat er veel onderzoek gedaan is naar Achillespees rupturen en de keuze tussen wel/niet opereren. Deze onderzoeken laten zien dat er weining verschil uiteindelijk is tussen wel en niet opereren. Het ene ziekenhuis kiest voor gips, het andere ziekenhuis kiest voor operatief ingrijpen. Ik zelf denk dat je met operatie een fraaier herstel van de originele anatomie bereikt. Ik zou voor een operatie kiezen als je een fanatiek sporter bent en een explosieve sport bedrijft. Als je weinig intensief sport dan kan je misschien ook goed uit de weg met alleen gips. Ruud Lindenburg

 12. patti cockelbergh zegt:

  Dag Ruud, ik heb het gevoel dat je de nagel op de kop slaat. Hartelijk bedankt voor je advies. Ik ben ondertussen al een week aan het trainen in de fitnesszaal en ik merk al een beetje vooruitgang.

 13. Mark zegt:

  Ik (wielrenner, 32) heb de afgelopen 2 jaar beide pezen volledig afgescheurd tijdens dansen in een disco. Bij mijn linkerpees werd eerst ook een zweepslag gezegd (huisartsenpost) wat na enkele dagen bij de huisarts toch een ruptuur bleek. Een jaartje later mijn rechterpees afgescheurd. Beide keren geopereerd. Links (2 jaar geleden) is nog steeds niet in orde eigenlijk terwijl ik daar heel intensief ben bezig geweest met oefeningen. Na het sporten is de pees en de kuit stijf, voelt mijn hele voet verstijfd en dik. Rechts is een jaar geleden en die is eigenlijk weer perfect! Vreemd blijf ik het vinden. Vreemd dat je in een jaar 2 pezen scheurt, vreemd dat links (2 jaar terug) nog steeds stijf, gevoelloos en dik wordt, vreemd dat er eerst een diagnose van zweepslag was……..

 14. Ruud Lindenburg zegt:

  Mark, ontzettend vervelend. Waarom scheuren Achilespezen/ waarom bij jou? Misschien is de kwaliteit van jouw pezen matig, misschien belast je jouw pezen erg onregelmatig en daarnaast erg explosief.
  Waarom is de ene beter hersteld dan de ander. Misschien waren de rupturen niet gelijk, was de kwaliteit voorafgaande aan de scheur totaal anders links en rechts. Misschien is de ene operatie beter geslaagd dan de andere.

  Meer kan ik zo via dit medium ook niet zeggen.

  Ruud Lindenburg

 15. Ellen zegt:

  Bij mij is op zondag 14 mei 2006 mijn achillespees volledig afgescheurd tijdens de tenniscompetitie. Het gaf een harde knal zoals van een elastiek dat knapt. Er werd nog even aan zweepslag gedacht, maar al gauw bleek dat de achillespees volledig was afgescheurd. Dezelfde avond geopereerd met een tehniek waarbij een stuk pees boven uit de kuit, naar beneden is gelegd en als een versteviging om de gehechte achillespees is vastgezet. Na ruim 5 weken loopgips (mocht dus direct lopen) is het gips gisteren verwijderd.
  De wond is groot en lelijk, geen schoonheidsoperatie, maar ik kan al voorzichtig lopen, zonder stokken. Moet de komende 14 dagen wel uitkijken met trappen/opstapjes enz.door de voet plat neer te zetten en de achillespees niet belasten. Over 6 weken mag ik weer proberen te gaan sporten. Ik krijg geen therapie. Heb je suggesties hoe ik dit een beetje kan trainen?

 16. Ruud Lindenburg zegt:

  Ellen,

  sorry dat ik niet eerder reageerde. Vervelend voor je. Inmiddels ben je waarschijnlijk al lekker aan het revalideren. Oefeningen geven via dit medium is ondoenlijk. Ga naar een goed medisch trainingscentrum en ga revalideren. Bedenk dat de achillespees altijd verminderd belastbaar blijft. Ruud

 17. Chantal zegt:

  Hallo! Ik heb gisteren helaas mijn pees gescheurd, heb nu een spalk en heb voor ma a.s. een afspraak op de gipskamer. Twijfel nog steeds over gips of operatie. Ik sport ongeveer 3x per week, recreatief. Zijn er ook succes verhalen van anderen die voor gips hebben gekozen? Gr, Chantal

 18. Dirk Hofman zegt:

  Hallo allemaal,

  ik heb een patient met een totale achillespeesruptuur onder behandeling. Deze komt echter niet in aanmerking voor een operatie door omstandigheden.
  Ik ben van mening dat de conservatieve behandelmethode (alleen ingipsen in spitsstand) bij een totale ruptuur onmogelijk tot herstel kan leiden.
  Als iemand mij kan overtuigen van het tegendeel hoor ik dat graag.

  Chantal, bij volledige ruptuur altijd voor operatie kiezen, de kans dat het je dan nog een keer overkomt is dan vele malen kleiner.

  Groetjes Dirk

 19. Femke zegt:

  Ik zie dat de reacties alweer van even geleden zijn, toch reageer ik ook. Ik heb begin oktober met volleybal een achillespeesruptuur opgelopen. De huisartsenpost constateerde dat het een zweepslag was en stuurde me door naar de fysiotherapeut. Daar 4 keer geweest in 2 weken tijd: bloeduitstorting op mijn kuit, maar de meeste pijn zat toch echt rond mijn achillespees, er was ook geen pees zichtbaar. Ik had er een erg slecht gevoel bij, dus heb ik aangedrongen op een echo nadat ik daarom gevraagd had bij de huisarts. Daaruit bleek heel duidelijk dat ik geen zweepslag had, maar een achillespeesruptuur. Gelijk door naar het ziekenhuis en daar werd bepaald dat ik in gips moest en dat ik binnen een week geopereerd zou worden. Inmiddels ben ik geopereerd, 3 weken nadat het gebeurd is. Erg vervelend dat het zo moest lopen en dat de huisartsenpost, maar ook de fysio dit niet geconstateerd hebben. Wat dit betekent voor mijn herstel en of ik in de toekomst nog weer kan volleyballen, is ten zeerste de vraag.

 20. Peter van der Salm zegt:

  De test van Thompson is simpel uit te voeren en in hoge mate betrouwbaar.

  Het aantal her-rupturen bij een niet-operatieve behandeling is hoger.
  Na een operatie zijn er de bekende complicaties die er bij een conservatieve behandeling niet zijn.
  Mij is niet bekend of er kenmerken zijn van die her-rupturen, bijvoorbeeld bij het weer gaan doen aan een sport met explosieve achillespeesbelasting.
  Daarop zou na de diagnose van een achillespeesruptuur het verdere beleid beter afgestemd kunnen worden.
  Omdat we dat volgens mij niet weten, wordt de beslissing wel of niet opereren genomen op basis van ????????????

 21. jeroen zegt:

  Hoi,

  Bijna twee weken geleden voelde ik ook tijdens het voetballen een klap in mijn rechter onderbeen.
  Zelfde dag naar huisartsenpost die gaf als diagnose zweepslag.
  Moest veel rust houden en eventueel fysio.
  Vertrouwde het zelf niet na enig speurwerk op internet, las o.a. over de kuitspiertest en had geen pijn.
  Ben na drie dagen naar mijn eigen fysiotherapeut gegaan en die constateerde meteen dat de achillespees door midden was.
  Volgende dag geopereerd en nu in spitsstand ingegipsd.
  Ben nu dus bezig met revalideren, afwachten!
  Het is dus heel belangrijk om de testen te doen.!
  Allemaal beterschap gewenst

  groet

  Jeroen

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen