‘Bodies The Exhibition’

Algemeen door: Geef uw reactie

Een expositie met opgezette lijken die vanaf 25 november te zien zal zijn in de Amsterdamse Beurs van Berlage, is ethisch gezien niet verantwoord. Dat stelt filosoof Rob van Gerwen, docent esthetica aan de Universiteit Utrecht.
Op de expositie ‘Bodies The Exhibition’ worden speciaal geprepareerde menselijke lichamen getoond. De tentoonstelling zorgde eerder in New York en London al voor opschudding.

Nazi’s
Volgens Van Gerwen leidt het ”respectloos tentoonstellen” van lijken tot ”een afname van respect voor levenden.” Hij deinst er zelfs niet voor terug om een vergelijking met de nazi’s te maken: ”Die smolten lijken om tot zeep.”

De docent esthetica stelt dat mensen ”geen eigenaar” zijn van hun lichaam. ”Een lijk behoort de mensheid en moet daarom met respect behandeld worden. Het menselijk lichaam is niet vergelijkbaar met een auto die je aan de schroothandelaar verkoopt, die er vervolgens mee kan doen wat hij wil.” Volgens hem verliest in de tentoonstelling het lichaam zijn menselijkheid. ”Het lichaam is alleen nog artistiek materiaal. Je kunt er als kunstenaar vervolgens van alles mee doen.”

Het tentoonstellen van opgezette lijken is, evenals de ophef erover, niet nieuw. De Duitse kunstenaar en hoogleraar pathologie Günther von Hagens doet dat al jaren met zijn Körperwelten-show. Hij staat vooral bloot aan kritiek omdat hij niet volledig kan uitsluiten dat enkele lichamen van geëxecuteerde gevangenen zijn. Hij verkrijgt de lijken uit China.

Bron: Trouw

6 reacties op “‘Bodies The Exhibition’”

 1. Anoniem zegt:

  Is er iemand die de expositie al gezien heeft? Koperwelten werd namelijk zeer kritisch veroordeeld totdat de critici zelf zijn gaan kijken.

 2. Rob van den Dobbelsteen zegt:

  De expositie is pas vanaf 25 november te zien in Amsterdam.
  Voor een impressie zijn er enkele video´s te bekijken.

  Of klik op deze link http://www.youtube.com/watch?v=gg7FuKqKY4E

 3. Francis zegt:

  De kritiek komt alweer van iemand die de tentoonstelling natuurlijk niet gezien heeft, net als de ayatolla’s Rushdie’s boek the Satanic Verses veroordeelden zonder een letter ervan te hebben gelezen.
  The Body lijkt een kopie van Günther von Hagen’Körperwelten, zeer esthetisch en leerzaam. Ik zou zeggen ga eens kijken, meneer van Gerwen.

  Daarbij: ik vind het zéér onetisch van een ethicus een leerzame tentoonstelling te vergelijken met het maken van zeep van lijken.
  Overigens, de nazi’s hebben een hoop ellende over de wereld gebracht, maar ze “smolten” géén lijken om tot zeep, dat is een broodje aap-verhaal.

 4. Kim zegt:

  Ik ben gisteren zelf naar Bodies geweest. Bij navraag bleek dat een aantal modellen wel degelijk toestemming heeft gegeven om na hun dood ter beschikking te worden gesteld aan de wetenschap. De overige modellen zijn ongeïdentificeerde mensen. In China worden er veel mensen dood gevonden en niet opgeëist door familie. De overledenene moeten 30 dagen worden bewaard om familie de gelegeneheid te geven het lijk te identificeren. Gebeurd dit net dan mag het licham worden gebruikt voor de wetenschap.
  Is dit ethisch onverantwoord? Of je wordt ongeïdentificeerd begraven waar je wegrot onder de grond (of gecremeerd tot hoopje as) , of je lichaam blijft bewaard en brengt de wetenschap en de mens waardevolle kennis.
  Het is een aanrader om heen te gaan!!

 5. Edwin de Raaij zegt:

  Wel of niet ethisch? Zonder toestemming gebruik maken van de nalatenschap van een mens voor doelen waar hij zelf niet over heeft mee kunnen beslissen…………

  Wel indrukwekkend. Het vernuft van de schepper en/of evolutie is duidelijk. Het is niet te bevatten hoe het fysieke deel van de mens zo kan groeien en functioneren.

  Ik kijk wel met een filter. Ik kan me niet onttrekken aan het idee dat we, als hulpverleners, maar weinig snappen van hoe zo’n lijf kan functioneren. Te complex, te geniaal en te broos voor mijn bevattingsvermogen. En dat terwijl ik wel allerlei antwoorden heb als het lijf dysfuntioneerd.

  Met een nederig gevoel heb ik de Beurs van Berlage verlaten.

 6. annelies zegt:

  Ik ben in Oberhausen naar Korperweltern geweest. Vond de tentoonstelling zeer indrukwekkend en ook zeker de moeite waard. Heb zelf respectvol en vol bewondering gekeken naar de geprepareerde lichamen. Kan verder niet beoordelen hoe hij aan de lichamen is gekomen en wat er klopt van de diverse beweringen. Heb zelf geen respectloos gevoel over de wijze van tentoonstelling over gehouden.

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen