Mijn eerste case

Algemeen door: Geef uw reactie

Het eerste jaar zit er op. Vol goede moed ben ik aan het tweede jaar begonnen. Als ik me namen van bepaalde spieren probeer te herinneren merk ik beschaamd dat ik ze nu al niet allemaal meer zo vlot kan reproduceren.

De vakantie heeft zijn tol geëist. Toch maar eens een keer alle stof uit het eerste jaar herhalen. Nu maar even niet teveel aan denken en me concentreren op de leerstof die voor me ligt.

Telefoon … een vriendin. Ze heeft erg veel last van haar onderrug, ze kan nauwelijks op of neer. Zitten, staan én liggen doet zeer en iets optillen gaat eigenlijk helemaal niet. Erg lastig met een kindje van ruim een jaar. Ze heeft een tintelend gevoel in haar bil en het trekt door naar haar been. Onmiddellijk schieten de lessen over hernia door mijn hoofd. Ik stel haar een paar vragen en mijn vermoeden wordt eigenlijk alleen maar bevestigd. Ze heeft alle symptomen die ik heb geleerd die bij een hernia horen en ze heeft er de leeftijd voor, ze is midden dertig. Maar ja zeker weten doe ik het niet en bovendien, wie ben ik om die diagnose te stellen? Ik heb net mijn propedeuse gehaald. Ik raad haar aan om er toch maar even mee naar de dokter te gaan. ’s Middags belt ze me terug: een hernia. Hoe vervelend ik het ook voor haar vind, stiekem voel ik een vlaag van triomf door me heen gaan. Dat had ik toch maar mooi gespot. Al snel realiseer ik me dat niet alle patiënten die ik zal gaan tegenkomen in mijn carrière zich zo aan de schoolboeken zullen houden qua symptomen. Maar bemoedigend werkt het wel.

2 reacties op “Mijn eerste case”

 1. annet zegt:

  Tja, en zelfs deze diagnose hoeft niet te kloppen. Zolang er geen foto’s zijn gemaakt weet je niet of het een hernia is en zelfs als de foto’s aangeven dat het een hernia is blijkt dat dit niet altijd de veroorzaker van de klachten is.
  Triggerpoints in bv. de gluteus medius geven ook pijn in de bil met uitstraling naar de zijkant van het bovenbeen en het onderbeen. Dit lijkt verdacht veel op een hernia.
  Hoe meer cursusen je doet, hoe meer je weet, maar zekerheid over een diagnose is en bijft lastig.

  Tja en als je nu wilt weten wat triggerpoints zijn: Kijk eens op http://www.schoudernekenhoofdpijnklachten.nl/ Daar vind je ermeer info over en ook wel weer links naar andere interessante sites.

  Succes met de lange maar interessante leerweg die je nog te gaan hebt.

 2. tom zegt:

  Operatie zijn vreselijk maar af en toe niet te voorkomen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de Hernia therapie, kijk maar eens op http://www.lage-rugpijn.nl/Hernia.html

  De DorSano methode is de moeite waard om te proberen zowel om een HNP operatie te voorkomen maar ook als revalidatie is het een geweldige methode en volledig door de zorgverzekeraar vergoed.

  Maak een afspraak voor een gratis rugscan via de website http://www.lage-rugpijn.nl/

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen