In het land van de makke schapen….

Algemeen door: Geef uw reactie

Lang, lang geleden in het land van de makke schapen, stond er een boerderijtje tussen twee grazige Friese weilanden. Tussen de weilanden lag een mooie dam zodat de schapen makkelijk van de ene naar de andere kant konden komen. Maaaar, er stond wel een hek op de dam.

De boer en boerin, Hans en Rita laten we maar zeggen, werden bijgestaan door knecht Hans. Dezelfde naam leverde natuurlijk wel eens verwarring op. Knecht Hans deed zijn werk op de boerderij in deeltijd en in de rest van zijn tijd had hij een verzekeringskantoortje. Trots als hij was noemde hij zijn kantoortje “De Basis”. Omdat hij daar altijd over stond op te scheppen noemden de andere knechten hem “Praalhans” en dat was wel zo makkelijk.

Praalhans was geen domme jongen en als hij gezellig ’s avonds met boer en boerin rond het haardvuur zat, hadden zij het vaak over de manier waarop de boerderij zo goed mogelijk gerund kon worden.
Boer Wiegel, zei Praalhans, nou moet je eens goed luuster’n. In deze moderne tied’n is het niet alleen tiet voor het nije ried’n, maar ook voor een andere manier van produseer’n.
Jaja, antwoordde Boer Hans ongemakkelijk, het toverwoord moet natuurlijk weer vall’n.
Zeker, zei Praalhans, naar mijn idee is het de hoogste tiet voor mertwerking, als wij niet aan mertwerking gaan doen dan gaat de boerderij veel en veel te veel kost’n, wordt de melk te duur en krijgen we geen contract meer van de Coöperasie.
De Coöperatie heette Zorg en Zekerheid en timmerde al een tijd aan de weg met marktwerking. Overal zag je hun reclame “Het is een zekerheid dat het ons een zorg zal zijn!”
Boer Wiegel vroeg; leg mij die mertwerking dan eens uit Praalhans, wat is dat noe veur nijigheid?
Mertwerking, zei Praalhans, dat is gewoon het mooiste wat er is. In mertwerking is het heel belangrijk dat je het over kwalitiet hebt. Het is een ijzeren wet in de mertwerking dat als je maar hard roept dat je een hoge kwalitiet hebt, je er nog zelf in gaat geloven ook.
Dat lijkt me prachtig zei Boer Wiegel, maar zijn er dan echt geen nadelen?
Noooou, er is één nadeeltje, je hebt nogal wat managers nodig om iedereen te laten geloven dat je die hoge kwalitiet hebt. Maar dat is simpel op te lossen, je zet er gewoon een paar managers boven en als die dan de managers managen die níet zo goed managen, dan gaat het krek als Haarlemmer olie.
Voor de boerderie is het prachtige van merktwerking, zei Praalhans, dat je de klant uiteindelijk minder melk levert dan hij verwacht.
Dat kan toch niet, antwoord Boer Wiegel, die klant is toch niet achterlijk.
T’ken neat, zei Praalhans maar als de Coöperasie zegt dat het kan dan is dat zo.
Kijk, Boer Wiegel, de klant koopt via mijn verzekeringskantoortje een polis bij de Coöperasie dat hij net zoveel melk bij de boer mag halen als hij op kan, maar de Coöperasie geeft de boer een contract dat hij daar maar de helft van mag leveren! Nou en elke boer verzint dan wel een oplossing en anders krijgt hij geen contract meer bij de Coöperasie, dat lijkt me zo duudelijk als glas.
Dus dat betekent dat wij als boeren inventieve rakkers moeten zijn.Boerenslimheid nietwaar, want van de Coöperasie win je het toch niet.
Boer Wiegel was ademloos van zoveel inventiviteit. Praalhans betoogde verder zijn mertwerking. Luuster Boer wij verwennen onze schapen te veel. Zij eten teveel, wij masseren elke ochtend de uiers voor een goede melkgift en ze zijn veel te best gekleed voor de tiet van het jaar, dat kan best wat minder.
Boer Wiegel protesteerde voorzichtig dat dan de schapen wel eens in opstand zouden kunnen komen.
Neeee zei Praalhans, makke schapen komen echt niet zo snel in opstand. Als je ze maar verantwoordelijkheid voor hun eigen melkgift geeft denken ze al gauw dat ze geen makke schapen meer zijn, maar zuivere rasschapen van hoge kwalitiet. Natuurlijk moet je ze ook veel het woord kwalitiet laten zeggen zodat ze er zelf in gaan geloven.
Boer Wiegel was wel benieuwd hoe Praalhans de nije mertwerking zou aanpakken en zei: “vooruut dan maar, de moderne tiet hou je nou eenmaal niet teg’n”.

Op een ochtend reed Praalhans een veewagen het weiland op en tot verwondering van alle makke schapen sprong er vitaal een ram uit de wagen. Hun ogen vielen bijkans uit de kassen van verwondering want wat zagen zij daar???? Een ram met één hoorn.. Dat kon toch niet?
Sinds oudsher hadden makke schapen geen horens, anders zouden het natuurlijk geen makke schapen zijn.
Het sprak vanzelf dat de Eenhoorn de leider van de groep moest worden, want in het land van de makke schapen is ……………
En inderdaad de Eenhoorn ontpopte zich direct als leider maar wat de makke schapen niet wisten was dat Praalhans hem daar wel goed voor betaalde…….
Mertwerking, zei de Eenhoorn, daar moeten wij als makke schapen naar toe. Als wij transparant de beefstakeholders kunnen laten zien dat wij evidence-based en met SMART gedefinieerde doelen de productie kunnen verhogen naar een marktconform tarief, dan zijn wij opeens geen makke schappen meer, neehee op dat moment kunnen wij onze kwalitiet extern laten auditen en dan leveren we evidence based zeker melk van de allerhoogste kwalitiet. Kwalitiet, kwalitiet, kwalitiet want daar draait het om!
Alle makke schapen stonden perplex, een dergelijke welbespraaktheid was zeldzaam in makke schapenland en geïnspireerd door hun leider mekkerden zij in koor. Maar hoe dan?
De eenhoorn vervolgde zijn betoog. Kijk zien jullie daar het weiland aan de andere kant van de dam? Kijk eens goed, doe je ogen eens goed open. Kijk naar die kleur!, kijk naar die glans!, is dat gras niet veel groener dan aan deze kant? Dat is het kwalitietsweiland waar wij voluit voor kwalitietsmelk gaan, jazeker kwalitiet, kwalitiet,
Kwalitiet. Ik kan het niet teveel zeggen, kwalitiet!!!
De makke schapen keken nog eens beter en nog eens beter en inderdaad als je maar lang genoeg keek werd het je groen voor de ogen en zag het gras aan de overkant er steeds smakelijker uit!
Ma-a-ar mekkerde een schaap Op de dam daar staat een hek hoe komen we daar ooit overheen?
Niet zeuren zei de eenhoorn, met mertwerking is alles mogelijk. Ik heb met knecht Praalhans, Boer Wiegel en de Coöperasie om de tafel gezeten en we zijn eruit.. In de mertwerking moeten jullie gaan investeren in kwalitiet. Kijk, dat geweldige groene gras daar moeten jullie natuurlijk wel wat voor doen, daar moet kwalitietsmelk voor geleverd worden. Jullie moeten zeg maar naar Masterschaap-niveau opgewaarderd worden, enneh…. die jassen zitten jullie op dit moment ook wat te ruim, daar kan best wel wat vanaf, je moet nou eenmaal eerst investeren nietwaar?

Zo gezegd, zo gedaan en aarzelend liepen de makke schapen op de dam af. Boer Hans stond al klaar met de schaar en Praalhans zou het hek openen. Maar de schapen twijfelden, was het gras nou echt wel groener aan de overkant? Tweifelend en mekkerend, zeiden ze tegen Praalhans we du-u-u-rven niet.
Waarom niet? zei Praalhans.
Het is hartstikke gemakkelijk gewoon recht over de dam het weiland in, daar heb je laten we maar zeggen geen Roadmap voor nodig toch?
Plots gaf de eenhoorn het voorste schaap een stoot met zijn hoorn recht in de armen van Boer Wiegel.
Hahah de eerste investeerder in kwalitiet, lachte boer Wiegel gemeen, lever hier je jas maar in, en met de klomp van Praalhans kreeg het eerste schaap een voetreis over de dam.

En als het eerste schaap over de dam is………
Hoe zal het de makke schapen verder vergaan?
Komt er een rechtszaak tegen Mengvoeders Unieted?
Blijft boerin Rita trots op Nederland?
Zijn alle schapen gelijk?
Masseren of Rennie?
Wat is de rol van Boer Dunning?
Komt de Wijsheid uit het Oosten?.
Staat de ster van VOTE weer stralend aan het firmament?
KNGF en dubbelblind, is er een relatie?
Let op de geweldige aanbieding van Zorgkantoor “DE BASIS” later in FysioForum
Met aanschaf van deze polis bent u verzekerd van het vervolg!

3 reacties op “In het land van de makke schapen….”

 1. P.W. Harinck zegt:

  En waar leidt al dei ‘mertwerking’ toe?

  http://www.nu.nl/news/1865495/11/%27Kosten_zorg_niet_meer_te_betalen%27.html

  ‘Kosten zorg niet meer te betalen’
  Uitgegeven: 1 december 2008 16:19
  Laatst gewijzigd: 1 december 2008 18:09

  DEN HAAG – De kosten van de gezondheidszorg zijn niet meer te betalen. Als er niets wordt gedaan aan de stijgende zorguitgaven, is er geen geld meer voor onderwijs, het integratiebeleid of het oplossen van de files.

  Dit stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in zijn advies Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg, dat maandag is overhandigd aan minister Klink (Volksgezondheid).

  etc……

  Kijk eens tot welke prestaties schapen in staat zijn!
  http://www.youtube.com/watch?v=Vkw2DdoskPY

  groet,
  Peter

 2. hiskefit zegt:

  Geweldig verwoordt, wat er op dit moment speelt in het werkveld. Veel woorden maar weinig wol in de hudige transparante gecertificeerde praktijksetting.

 3. kai zegt:

  Fantastisch verhaal! Ik heb me gelachen…meer! Wat schapen zoal met zich laten doen… en hoe loopt het met die paar echt eigenwijze schapen af die proberen uit de kudde te breken?

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen