Vreemde voorzitters hebben die fysiotherapeuten.
Voorzitter Eenhoorn van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten, het KNGF, roept zijn leden op met minister mee te denken over bezuinigen op hun vak. Heel opmerkelijk vooral omdat de fysiotherapeuten al jaren met veel te lage tarieven kampen. Daar is onder deze voorzitter geen verbetering in gekomen. Wel zijn de kosten en de administratieve belasting (prestatie-indicatoren!) de pan uit gerezen.
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Manueel Therapie, de NVMT, schrijft dat het specialistentarief niet houdbaar is. Ook heel bijzonder omdat diezelfde specialistenvereniging alle manueel therapeuten verplicht een masters van € 20.000,= te volgen. De argumentatie is onbegrijpelijk: het huidige budgetsysteem voldoet niet. Er bestaat helemaal geen budgetsysteem meer voor fysiotherapie c.q. manuele therapie. Fysiotherapie valt in de aanvullende verzekering. Die functioneren als een schadeverzekering: de verzekeraars passen de premies aan aan de risico’s. De afgelopen jaren hebben de verzekeraars gewoon winst gemaakt op de aanvullende verzekeringen. In 2009 hebben de verzekeraars zelfs op de basisverzekering winst gemaakt. Geen enkele reden voor een neerwaartse druk op de tarieven.
Als extra argument voor een tariefsdaling noemt de voorzitter van de NVMT het toenemende aantal gespecialiseerde fysiotherapeuten die allemaal een adequaat tarief willen.
KNGF en de daarbij behorende specialistenverenigingen hebben de afgelopen jaren hun leden verplicht tot forse investeringen in kwaliteit. Specialisatie was daarvan een belangrijk en kostbaar onderdeel. Kwaliteit heeft een prijs.
De boodschap van deze voorzitters zou moeten zijn: het enige tarief dat niet houdbaar is, is het tarief voor fysiotherapie. Dat is onverantwoord laag.
De opstelling van de voorzitters van de fysiotherapeuten staat in schril contrast met die van de voorzitter van de Orde van medisch specialisten. De nieuwe beloningsstructuur van de specialisten heeft onbedoeld tot forse stijging van de specialisten inkomens geleid. De voorzitter van de Orde verzet zich krachtig tegen het voornemen van Klink om dit geld terug te vorderen. De voorzitter van de Landelijk Huisartsen Vereniging heeft ook nog geen oproep tot bezuiniging op de huisartsengeneeskunde gedaan. Integendeel hij verzet zich met hand en tand tegen elk voorstel in die richting.
Wat bezielt Eenhoorn? Is hij een wit voetje aan het halen bij zijn politieke vrinden, zijn er te nauwe contacten met de zorgverzekeraars ? Heeft hij last van het Stockholmsyndroom? Wat gebeurt hier?
6 reacties op “Vreemde voorzitters”
Plaats uw reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.
juli 17th, 2010 at 23:32
Er ziijn nog meer groepen: de sportfysiotherapeuten, die zitten al jaren in hetzelfde schuitje. WEL een specialisatie (voor sommige zorgverzekeraars niet eens dat trouwens) en nu de MASTER, maar nog nooit een hoger tarief. En voor echografie, toch al honderden collegae die dat dagelijks toepassen) na een cursus met 92 accreditatiepunten, niet eens een tarief (wel de investering in cursus, tijd, kennis, vlijt en apparatuur)
juli 17th, 2010 at 23:33
Kunnen we niet een “motie van wantrouwen” in werking stellen.
Of massaal het lidmaatschap opzeggen, dat bezuinigt ook weer.
juli 17th, 2010 at 23:33
Daar heb ik geen moeite mee gehad!Jaren geleden!
Eindelijk verlost van die zware ketenen om mijn nek!
Meer verplichtingen dan tegemoetkomingen!
Scheelt mijn weer dozen medicijn tegen de hoofdpijn!!
Waarvan de evidence ook nog maar bewezen moet worden!???(in ieder geval is het een placebo!)
juli 17th, 2010 at 23:33
Tom P. schrijft: “…omdat de fysiotherapeuten al jaren met veel te lage tarieven kampen. Daar is onder deze voorzitter geen verbetering in gekomen.”.
Dat laatste klopt natuurlijk niet.
Je kunt (terechte of onterechte) kritiek hebben op Eenhoorn, maar onder zijn bewind is het tarief van het jarenlange gekeutel rondom de 21 euro in één klap naar 24,50 en tot de huidige 28 euro gestegen.
Zo’n stijging was geen enkele voorzitter vóór hem gelukt.
Daarbij heeft hij óók nog gezorgd voor de vrije toegankelijkheid; sinds de opname in het ziekenfondspakket het beste dat de fysiotherapie ooit is overkomen.
Wat ik echter niet snap is dat niemand zich druk maakt om de medewerking van het KNGF aan het wurgcontract van Achmea, met die idiote auditing, verplichte cursussen, her-auditing en tenslotte uitsluiting van een contract, als je gemiddelde boven het landelijke gemiddelde zit.
Dat is veel belangrijker dan het eeuwige gezeur over een eurootje meer of minder op het tarief.
juli 17th, 2010 at 23:34
als de clienten geen av-verzekering hebben gaan ze voor tarief van de praktijk
deze is de jaren met een normale inflatie correctie boven de 30 euro voor regulier tarief-de zorgverzekeraar gaat rustig van de 28,5 naar 28 euro
En bij geen contract en hanteren van eigen tarieven,gaan de verzekeraars doodleuk(je kunt nooit bewijzen wie dat doet???)nog de boel lopen bewust te frustreren ofwel verzieken!
Ze maken de clienten van alles wijs,zodanig dat ik als fysiotherapeut nog op mijn kop moet staan!!!
MIJN OPROEP luidt;”geen contracten meer met zorgverzekeraars,voordat we onder aan het paard zijn buik hangen(dat de meesten al gedaan hebben!!??)
juli 17th, 2010 at 23:34
Beste collega’s,
Dat we inmiddels al een paar jaar vrije tarieven hebben die niet meer bepaald worden door het CTG, heeft die positieve tariefsprong ten gevolge gehad.
Daarmee zijn we echter ook onder de tucht van de markt gebracht en het lijkt wel of bijna niemand in ons beroep met de mogelijkheid rekening heeft gehouden dat dit in het vervolg weleens een drukkend effect op het tarief zou kunnen hebben.
Via het principe van vraag en aanbod in ons beroep leek mij dit drukkende effect voorspelbaar.
Voor degenen die die niet zagen is frustratie op basis van de huidige gang van zaken t.a.v. het tarief nu hun deel.
I
Met vriendelijke groeten,
Peter van der Salm.
p.s. Ik val in herhalingen.