Kniebrace genereert electriciteit tijdens het lopen

Algemeen door: Geef uw reactie

Onderzoekers hebben een kniebrace ontworpen die energie put uit de loopbeweging van de drager. De generator is in staat om vijf watt op te wekken, genoeg om tien mobiele telefoons gelijktijdig van elektriciteit te voorzien.

Bijzonder aan de vinding van het onderzoeksteam van de Amerikaanse Simon Fraser University is dat de kniebrace in feite werk overneemt van de beenspieren waardoor het lopen de drager minder inspanning kost. De meeste door spierkracht aangedreven generatoren kosten de gebruiker juist extra energie, zoals de knijpkat of opwind-radio’s. Andere oplossingen, zoals generatoren die op schoenen bevestigd zijn, leveren minder dan een watt op en dat is te weinig om voor een groot publiek interessant te zijn.

Anders dan andere wetenschappers, besloot onderzoeksleider Max Donelan om zich te richten op de inspanning die spieren moeten verrichten om benen af te remmen tijdens het lopen. Het buigen van een knie en het naar voren verplaatsen van het been kost energie, maar om de voorwaartse beweging een halt toe te roepen eveneens. Donelan en zijn collega’s ontwierpen hun generator zo, dat deze het tegengaan van de naar voren gerichte verplaatsing bij de knie deels van de spieren overneemt, en daarbij elektriciteit opwekt. Een sensor in het apparaat zorgt ervoor dat de spanning die de bace op de knie zet, afneemt als de loper zijn been weer moet strekken om een nieuwe stap te zetten. Dit voorkomt dat het dragen van de generator de gebruiker toch nog energie zou kosten.

Het prototype dat het onderzoeksteam gebouwd heeft weegt ongeveer 1,4 kilogram maar de wetenschappers zijn bezig met het ontwerpen van een lichtgewicht model. Naast gebruikers van draagbare elektronische gadgets, zouden ook mensen met verlammingsverschijnselen baat kunnen hebben bij zijn vinding, Donelan: “Je zou een gezond been in kunnen zetten om een verlamd lichaamsdeel aan te drijven”.

Bron: Tweakers.net

Een reactie op “Kniebrace genereert electriciteit tijdens het lopen”

  1. Rob van den Dobbelsteen zegt:

    Link naar filmpje.
    http://www.technologyreview.com/player/08/02/08Ornes/1.aspx

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen