Sinterklaascadeau of kerstboom

Algemeen door: Geef uw reactie

De beroepskolom voor fysiotherapeuten is een Sinterklaascadeau voor de overheid en de ziektekostenverzekeraars op zoek naar bezuinigingen op fysiotherapie. Ook de belangen en de machtspositie van het KNGF en haar specialistenverenigingen zijn uitstekend gewaarborgd in dit model. De individuele fysiotherapeut wordt een gewillige prooi voor ziektekostenverzekeraars en bezuinigende overheid enerzijds en een beroepsvereniging die hen verder plukt anderzijds.
U als fysiotherapeut geeft de ziektekostenverzekeraars door instemming met dit model op hun komende RGF-vergaderingen alle ruimte voor verdere aantasting van uw al veel te lage tarieven. De ziektekostenverzekeraars zullen dankbaar van deze mogelijkheid gebruik maken.

De beroepskolom alias de beroepsklomp heeft ook wel wat weg van een kerstboom. Er staan maar liefst 5 niveaus fysiotherapie in. Het laagste functieniveau is de “ondersteuner” een Mbo functie. Daarop volgt een onduidelijk niveau van “Uitvoerder”. Deze fysiotherapeut moet van het KNGF de DTF weer inleveren. Daarna volgt de Algemeen fysiotherapeut, dan de Specialist. De top van de kerstboom wordt gevormd door de Expert, niet te verwarren met de specialist.

Het enige waar deze kerstboom toe leidt, is een verlaging van de tarieven fysiotherapeuten. De ziektekostenverzekeraars zullen de tarieven graag aanpassen aan de niveaus in uw vakgebied. Zij zullen daarbij bepalen op welk niveau uw werkzaamheden liggen. Die inschaling zal zo laag mogelijk zijn. Niet uw opleidingsniveau zal uw tarief bepalen, maar de inschaling van uw werkzaamheden volgens deze kolom. Gevolgde nascholing, inclusief verplichte masters van € 20.000,= die u op basis van het kwaliteitsbeleid van uw vereniging moet volgen, doen daarbij niet ter zake.
Het tarief voor groepsbehandelingen kan zeker omlaag. Die kunnen door een Mbo’er gedaan worden. Een mooi perspectief voor de ketenzorg.

Dat praktijken door alle bijkomende werkzaamheden (denk aan de prestatie-indicatoren) in toenemende mate behoefte hebben aan een praktijkondersteuner c.q. administratieve ondersteuning is duidelijk. Daar zullen ze echter budget voor moeten krijgen, zoals de huisartsen dat krijgen om een  POH’er, een PraktijkOndersteuner Huisartsen, aan te stellen. Door zo’n praktijkondersteuner op te nemen in een beroepskolom fysiotherapie krijg je een verlaging van de tarieven in plaats van extra budget.

Niet zo handig deze beroepskolom en overbodig. Twee beroepsniveaus, een algemeen fysiotherapeut en een specialist, is voldoende en zorgt voor duidelijkheid. Dat er binnen die niveaus de nodige variatie en differentiatie is, spreekt voor zich. Dat is in elke beroepsgroep zo. We kennen huisartsen en specialisten. De specialisten kennen verschillende specialisaties en subspecialisaties. Er zijn gepromoveerde en niet-gepromoveerde specialisten en huisartsen. Het zijn echter allemaal academici en ze zijn allemaal huisarts of specialist.

Wiens belang zou het KNGF dienen met deze beroepskolom?

2 reacties op “Sinterklaascadeau of kerstboom”

  1. Koen Overdijk zegt:

    Inderdaad Tom, in wiens belang is dit? In ons belang? Is de patiënt hiermee gediend? Wordt de kwaliteit van de fysiotherapie door deze beroepskolom en de kwaliteitsindicatoren beter of tenminste inzichtelijker? Volgens mij 3x neen! Duidelijk is, dat zowel de politiek als de verzekeraars elk instrument wat wij ze handen geven zal misbruiken om de vergoedingen (hun noemen het kosten) te drukken. Dat deze zogenaamde prijsdifferentiëring dan niet gebeurd op grond van reële kwaliteitsverschillen is nog wel het meest kwalijke.

    Lerend uit het (recente) verleden, zal de nieuwe beroepskolom er ook wel weer op de een of andere manier doorgeduwd worden. De massa van fysiotherapeuten is te volgzaam, te passief en/of te angstig om echt actie te ondernemen of heeft het te druk met de alledag en geld verdienen. Bovendien is de “democratische” structuur met 1 centrale ALV in Amersfoort zo geregeld, dat het praktisch onmogelijk is het door de KNGF uitgedachte beleid te stoppen of echt te veranderen. (Ik zie daar nog geen 23000 leden aanwezig zijn) Het is mij in ieder geval niet duidelijk, hoe dit in dit geval zou moeten of kunnen. Dit weblog zal dit ook niet bewerken, want is in feite ook alleen maar mopperen. Mijn E-mails aan Bas Eenhoorn worden al lang niet meer beantwoord, input vanuit de basis wordt blijkbaar niet op prijs gesteld.

    Een onderzoek of enquête onder alle leden over de dit soort zaken vindt in ieder geval nooit plaats. De beroepsmonitor is een farce. Hoe weet het bestuur van de KNGF wat de massa van hun beleid vindt? Wil ze dat wel weten? Het bestuur heeft niets te vrezen zolang er geen alternatief is.

    Mijn remedie is mijn eigen weg te gaan en zelfstandig zonder contracten op mijn eigen manier de hoogste kwaliteit na te streven en me zo van de massa te onderscheiden. Dit verhoogt de vraag naar mij als therapeut. Hierdoor zal ik op den duur (Ik ben 2,5 jaar geleden in NL begonnen) een eerlijke prijs voor mijn werk kunnen verlangen. Alleen zonder contracten kan ik werken zoals ik wil. Indien de verzekeraars mijn toekomstige prijzen niet willen vergoeden kamp ik alleen nog met gewetenswroeging tav de patiënten die deze toekomstige prijs niet zelf kunnen betalen..

  2. N.Achterlijk zegt:

    Daar ben ik volkomen mee eens!
    We kennen tenslotte onze verantwoordelijkheid voor ons werk!
    Het werken op de huidige manier is het afschuiven van verplichtingen,die ons vak met ons meebrengen!
    Mensen weten verdomde goed,waar ze mee bezig zijn en het huidige systeem is puurvernagelaarij-regeltjes verzinnen,kosten maken alleen om het geneesmakingsproces te frusteren!
    Wat zullen er weer veel werkelozen zijn als dit systeem(burocratie) verworpen wordt.?????

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen