App voor fysiotherapeuten

Algemeen door: Geef uw reactie

Begin 1997 zette ik als 4e jaars student fysiotherapie mijn eerste stappen op het world wide web. Via de browser Netscape zocht ik op de zoekmachine Altavista naar “Medline”, een internationale database met (bio-)medische publicaties. Het was in die tijd nog heel normaal om voor je scriptie naar alle universitaire bibliotheken af te reizen en daar uren door te brengen, in de hoop relevante literatuur te vinden.

Inmiddels 14 jaar later heeft elke fysiotherapeut toegang tot het internet en weet hij of zij waar te zoeken naar vakliteratuur. Hoewel…In de Fysiopraxis van maart 2011 stond het artikel “Doorlopend leren wordt belemmerd door tijd” (auteurs: J. van Bree en M. Dückers). Uit een vragenlijstonderzoek, gedaan onder 117 fysiotherapeuten (gemiddelde leeftijd 34 jaar), bleek dat 30% van de ondervraagden “door de bomen het bos niet meer ziet”, dat 22% wordt belemmerd door het missen van een abonnement en dat 16% niet weet waar ze moet zoeken naar relevante vakinhoudelijke informatie. De voornaamste reden die men noemt, waardoor de vakliteratuur onvoldoende gevolgd wordt, is tijd (70%).

Ik denk dat elke collega dit wel herkent. Voor mijzelf geldt ook dat, na 36 uur werken met patiënten en 2 “papa-middagen”, de zin en de tijd regelmatig ontbreken om de ontwikkelingen bij te houden. Dat wordt meestal avondwerk.

Vanuit dat laatste en mijn interesse op het gebied van social media en web 2.0-toepassingen kwam ik op het idee een app voor mijn smartphone te ontwikkelen, waarmee ik makkelijk en op momenten dat het mij uitkomt, de abstracts van de nieuwste publicaties, uit de door mij gevolgde journals kan raadplegen. Eenmaal getest op mijn iPhone en tevreden over de toepassing ervan, besloot ik de app te laten reviewen door de AppStore. Met een positief resultaat.

Sinds een maand is de iPhone-app gratis te downloaden in iTunes en is de Android-app te vinden in de Android Market. De app heet de Axcen App for Physiotherapists. Beide apps worden volop gedownload. Op dit moment hebben ruim 600 collega’s in binnen- en buitenland de app op hun smartphone staan. Vele positieve reacties volgden van enthousiaste collega’s op o.a. LinkedIn en FysioForum.

De volgende stap zou kunnen zijn om apps meer te laten aansluiten op de verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie. Elke specialisatie heeft nl. haar eigen relevante journals. Daarvoor krijg ik graag input van gespecialiseerde collega’s. U bent dan ook van harte welkom om hierover mee te denken.

Laten we met z’n allen nadenken over hoe we onze collega’s kunnen helpen in de ontwikkeling binnen hun evidence based practice. De hedendaagse technologie biedt ons mogelijkheden te over. Laten we ze benutten en het onszelf makkelijker maken!

Rob produceerde ook de app voor Fysionieuws voor de iPhone en Android waar ondermeer de artikelen van FysioWeblog en FysioForum te tervinden

10 reacties op “App voor fysiotherapeuten”

 1. Thom zegt:

  Beste Rob,

  Een goed initiatief. Ik ben nog een beetje een leek op dit gebied. Zelf heb ik een blackberry, werkt die daar ook op ? Laatst was ik op de site maar kreeg niks geinstalleerd.
  Op den duur differentiatie naar specialisatie zal een goede zet zijn.
  Ik zal het volgen.

  Vriendelijke groet en succes,

  Thom Schambergen

 2. Rob Donkers zegt:

  Beste Thom,

  Dank voor je reactie. Helaas werkt de app niet op een Blackberry. Hopelijk gaat die variant nog komen. Of en wanneer die mogelijkheid zich aan gaat dienen, kan ik helaas niet zeggen.

  Mocht je (of mochten andere collega’s) tips hebben m.b.t. interessante, gespecialiseerde journals, dan hoor ik dat graag.

  Met vriendelijke groet,

  Rob Donkers

 3. Steven Zwerink zegt:

  Beste Rob,

  Ik herken me helemaal in jouw stuk. Ondanks dat ik geen fysiotherapeut ben herken ik de klachten over te druk zijn als ik bij mijn fysio’s (ik reis veel) op tafel lag. Ik ben begonnen hen te laten zien hoe ze slimmer kunnen zorgen (zowel voor zichzelf als voor hun patiënten) en heb sinds juli een bedrijf dat hier professioneel op inspeelt. Wellicht is het een idee om een keer een kop koffie te drinken en te zien waar we elkaar kunnen helpen?

  Hartelijke groet,

  Steven Zwerink

 4. Dorine zegt:

  Leuk en handig idee! Maar hij werkt zeker niet op een simpele Nokia (symbian)…..?

 5. Rob Donkers zegt:

  Beste Dorine,

  Inderdaad, de app is er slechts voor Android en iOS (iPhone). Ik heb helaas niet de middelen om deze app te maken voor andere platformen zoals BlackBerry en Symbian.

  Met vriendelijke groet,

  Rob Donkers

 6. Stijn Willems zegt:

  Beste Rob,

  Je app is praktisch goed te gebruiken. Ik kijk er geregeld op en kan daardoor goed bijhouden welke nieuwe publicaties er zijn verschenen. Zou het een optie zijn om een persoonlijk profiel te kunnen maken waarin je eigen zoekcriteria kan opgeven op basis van bv Mesh-termen, filters op clinical queries/RCT’s/Review. Push-berichten kunnen dan worden verstuurd op het moment dat er een publicatie verschijnt met de door jou opgegeven zoekcriteria. Zo maak je het nog specifieker, niet alleen per specialisatie maar ook per individu.

  Ik hoor wel of je hier wat mee kunt

  Groetjes

  Stijn Willems

 7. Rob Donkers zegt:

  Hallo Stijn,

  Hartelijk dank voor je reactie en concrete suggestie. Helaas kan ik die mogelijkheid niet voor je creëren.
  Wat ik zelf een erg goede app vind en die de mogelijkheid biedt om zoekacties op o.a. Pubmed te verrichten, is Papers. Papers is er ook als programma voor de Mac, waarin je naast zoekacties ook al je wetenschappelijke artikelen kunt archiveren. Kijk eens op http://www.mekentosj.com.

  Verder zijn er nog meerdere apps die gericht zijn op Pubmed (zie de Store), maar ik weet niet in hoeverre deze je een pushbericht sturen wanneer er nieuwe publicaties zijn verschenen op voor jouw interessante zoektermen. Pubmed biedt deze mogelijkheid overigens wel per mail.

  Dank voor je positieve bericht!

  Met vriendelijke groet,

  Rob Donkers

 8. Dorine zegt:

  Beste Rob,

  Is deze app ook via de laptop te gebruiken?

  Groet
  Dorine

 9. Rob Donkers zegt:

  Hoi Dorine,

  Mijn app is niet via de laptop te gebruiken, wel via de ipad.

  Mvg, Rob

 10. Sankar zegt:

  Medical iRehab has been created to help educate patients about common sports medicine and orthopedic injuries. A series of applications have been created and are available for download from the iTunes Store and the Android Market.
  Check:medicalirehab.com/home

Plaats uw reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Berichten RSS Reacties RSS Inloggen